Linkovi

Napredovanje u ratu promijenilo javno mnijenje, 7/4/03 - 2003-04-07


Procenat Amerikanaca koji podrľavaju rat u Iraku je sada znatno veći nego ąto je bio pred početak rata. Podrąku predsjedniku Busuhu za rat u Iraku, prema posljednjim ispitivanjima raspoloľenja javnosti, sada pruľa 70 posto u odnosu na 58 posto prije rata. U Washingtonu mnogi od onih koji su doąli da uľivaju u beharu japanskih treąanja kaľu da podrľavaju odluku predsjednika Busha da napadne Irak. Janica Burch je medju njima.

Janica Burch: Ja podrľavam Busha od samog početka i imam povjerenja u njegove odluke. Znam da on zna stvari koje mi ne znamo. I ja ga podrľavam od samog početka u njegovoj odluci.

NARR: Rory Lopez je protiv rata, ali podrľava vojnike sada kada su u borbi.

RORY LOPEZ: Ja sam bila protiv rata i slanja trupa. Trupe su tamo i ja sam za naąe vojnike koji su tamo i za to da pokuąaju uraditi ono ąto smo tamo postavili kao zadatak.

NARR: Doktor Decosta Willis kaľe da je rat velika greąka:

Dr, Decosta Willis: Moja su se osjećanja vjerovatno pojačala kako je pojačan rat i ja vidim ta razaranja koja su učinjena neduľnim ljudima. Ja takodjer nisam za Saddama Husseina, ali ja jednostavno osjećam puno simpatija za tamoąnje ljude.

Ali, Peter Schwartz nikada nije imao nikakve sumnje vezano za rat u Iraku.

PETER SCHWARTZ: Ja sam bio za to kada je počelo i sada sam joą viąe. Izgleda da mi dobro napredujemo nasuprot prognoziranju medija.

NARR: Medjutim uz svu podrąku ratu, mnogi Amerikanci se takodjer plaąe posljedica, kao ąto su pojačani teroristički napadi u Sjedinjenim Drľavama i vjerovatnoće da će Sjeverna Koreja proizvesti nukelarno oruľje.

XS
SM
MD
LG