Linkovi

Predsjendik BH Predsjedništva M. Šarović dao ostavku, 2/4/03 - 2003-04-02


Visoki predstavnik Paddy Ashdown pozdravio je odluku Predsjedavajućeg Šarovića da podnese ostavku, koja je, po riječima visokog predstavnika u interesu i RS i BiH. Ovim Šarovićevim činom, kojim je preuzeta politička odgovornost, stavljena je tačka na aferu Orao, i drugih sankcija neće biti, rekao je Visoki Predstavnik. Trgovina s Irakom naškodila je međunarodnom ugledu BiH više od bilo čega drugog što se u ovoj zemlji dogodilo još od završetka rata´, kazao je Paddy Ashdown. Govoreći o obavještajnoj aferi, visoki predstavnik je istaknuo da je Vojska RS vršila agresivne aktivnosti na špijuniranju institucija i građana BiH i međunarodne zajednice.

Tim aktivnostima kršeni su Daytonski ugovor i SFOR-ove Instrukcije stranama, na kojima se zasniva mir i stabilnost u BiH.

Visoki predstavnik donio je i šest odluka koje se odnose i na RS i na FbiH,a u cilju jačanja civilne i državne kontrole nad oružanim snagama. Između ostalog, Ukinuo je Vrhovni savjet odbrane RS, i proglasio amandmane na zakone o odbrani i vojsci RS-a i zakone o odbrani FBiH, kojima se trebaju ukloniti dvojne strukture u Federalnoj Vojsci. Formirana je i komisija koja treba da utvrdi ustavne i pravne pretpostavke, koje bi do prvog januara 2004 dovele do uspostavljanja vojne komande na državnom nivou. Na taj bi se način ujedno otvorio put ispunjenju uvjeta za primanje BiH u program ´Partnerstvo za mir´ Ministarstvo vanjske trgovine i Stalni vojni komitet, zaduženi su za izradu državnog zakona, ne samo o prodaji već i proizvodnji oružja u BiH. Takodjer, donio je amandmane na entitetske ustave kojima se uklanjaju reference po kojima su entiteti države, a ne dijelovi države BiH. Visoki predstavnik je rekao da mu je veoma važno da se shvati da je RS entitet, a ne država. Visoki Predstavnik je izrazio nadu da će upražnjeno mjesto u Predsjedništvu biti što prije popunjeno u skladu sa zakonskom procedurom. Provjere kandidata u OHR neće biti, jer kandidati za člana Predsjedništva nisu podložni ovom provjeravanju. Inače, prema zakonu o popunjavanju upražnjeg mjesta člana Predsjedništva BiH, na ovu dužnost može biti izabran samo član Zastupničkog doma državnog parlamenta iz reda istog konstitutivnog naroda i sa teritorije entiteta u kojem je izabran član Predsjedništva BiH čije mjesto je upražnjeno. Novog člana Predsjedništva BiH nominuje Zastupnički dom, a nominaciju potvrđuje većina delegata Doma naroda Parlamenta BiH iz reda istog konstitutivnog naroda kao i nominovani kandidat. Očekuje se da će na Šarovićevo mjesto doći Borislav Paravac, kandidat SDS! O svojoj ostavci, Mirko Šarović je upoznao članove Predsjedništva BiH «Ne želeći da se na bilo koji način štetne implikacije ovog slučaja nastave, a svjestan atmosfere ogromnog pritiska odlučio sam se da podnesem ostavku», rekao je Šarović i dodao da je dužnost člana Predsjedništva obavljao na odgovoran, demokratski i moralan način.

«Svjestan mogućih posljedica po Republiku Srpsku i stranku koja me je kandidovala u atmosferi gdje argumenti nisu mogli doći do izražaja, odlučio sam se na ovakav korak»,zaključio je gospodin Šarović. Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić,komentirajući Šarovićevu ostavku,izjavio je da je ona posljedica defekta sistema,neusaglašenosti Ustava BiH sa entitetskim Ustavima,posebno Ustava RS koji je koncipiran kao Ustav države a ne entiteta.Bez usaglašavanja ustava,javljaće se novi Šarovići,dolaziće do novog kršenja rezolucija,međunarodnih ugovora i antidejtonskih aktivnosti,mišljenja je g Tihić.On je izjavio da nije zadovoljan današnjim odlukama Visokog Predstavnika,jer nije otklonio uzroke.Jedino rješenje je promjena i usaglašavanje sistema,zaključio je Tihić!

Ambasada SAD u BiH pozdravila je inicijativu VP na zaključivanju afere Orao a odluku Mirka Šarovića da podnese ostavku označila je pozitivnim korakom.U saopćenju se kaže da je ambasada dosljedno podržavala stav VP i drugih članova međunarodne zajednice da se provede detaljna istraga o ovom slučaju,te da će i dalje nastaviti na provedbama reformi koje će onemogućiti pojavu sličnih slučajeva.

Britanska ambasada u Sarajevu o svom saopćenju za javnost kaže da britanski državni sekretar vanjskih poslova Jack Straw podržava ukidanje Vrhovnog savjeta RS kao i odluku g Šarovića da prihvati odgovornost za svoju ulogu u ovom slučaju.

Ambasada Grčke u Sarajevu,koja predsjedava EU,takodje se oglasila saopćenjem u kojem kaže da zemlje članice EU,kao i buduće članice ove asocijacije podržavaju Visokog Predstavnika u njegovim današnjim odlukama,te pozdravljaju odluku g Šarovića da podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG