Linkovi

Robertson: Ostavka Šarovića - jedini pravac, 2/4/03 - 2003-04-02


Reagirajući na predaju dužnosti srpskog člana b-h Predsjedništva, Mirka Šarovića, generalni sekretar NATO, George Robertson pozdravlja ostavku kao "jedini mogući pravac", u skladu sa odgovornošću gospodina Šarovića za ilegalnu trgovinu oružjem i vojnom opremom Orla sa Saddamovim režimom.

"Medjunarodni istražitelji nisu ostavili sumnje u odgovornost predsjednika Šarovića u ovoj aferi", podsjeća Robertson, pominjući i punu podršku Visokom predstavniku lordu Ashdownu, koji je bioprisljen na poduzimanje niza mjera što su usmjerene protiv nesuradnje vlasti Republikje Srpske, a za cilj imaju jačanje civilne kontrole na svim nivoima entiteta i države.

Uz sve ovo, kaže generani sekretar NATO, SFOR je otkrio "agresivnu" aktivnost obavještajne službe Vojske RS, usmjerenu protiv medjunarodne zajednice. " To je očit i neprihvatljiv prkos vlasti Republike Srpske, njihovih obaveza po Daytonskom mirovnom sporazumu, a opravdava u punoj mjeri dalekosežne reforme koje je najavio Visoki predstavnik", kaže George Robertson.

Po njemu, ponašanje predsjednika Šarovića nije samo bilo pogrešno, već dolikuje ljudima koji još žive u prošlosti- ilegalna trgoviina sa Irakom, koja je direktno narušavanje rezolucija Vijeća sigurnosti, umanjuje autoritet RS i cijele BiH pred medjunarodnom zajednicom, kao što špijunske aktivnosti protiv medjunarodnih organizacija "troše rijetke potencijale", neophodne za ekonomski oporavak i reformu odbrambenog sustava.

"Narod Republike Srpske zaslužuje mnogo više od njihovih izabranih predstavnika", zaključuje generalni sekretar NATO, nadajući se da će Šarovićev nasljednik "gledati u budućnost i naučiti lekciju iz aktuelnih zbivanja".

Ostavku Mirka Šarovića je pozdravio i visoki predstavnik Javier Solana, smatrajuchi to "časnim" činom, kojim se uspostavljaju standardi političke odgovornosti, kakvi su Bosni neophodni, želi li postati moderna europska demokratija.

"Nelegalne isporuke oružja su višestruko narušile interese bosanskohercegovačke države i njenih gradjana. Odluka gospodina Šarovića će pomoći da se ispod afere povuče crta, kao što će pomoći Bosni i Hercegovini da ostane na putu reformi", naglašava Javier Solana.

O šteti koju je afera Orao nanijela Bosni, slično razmišlja i europski komesar za medjunarodne odnose, Chris Patten. Pozdravljajući odluku Mirka Šarovića da podnese ostavku na dužnost srpskog člana b-h Predsjedništva, Patten izražava snažnu podršku koracima koje je, jačajući civilnu kontrolu oružanih snaga, poduzeo visoki predstavnik, Paddy Ashdown. Europski komesar te mjere smatra garancijom da se slična narušavanja medjunarodnog i "domaćeg" prava, neće ponoviti.

XS
SM
MD
LG