Linkovi

Srebrenička majka: Nisu uspjeli ubiti naše pamćenje, 31/3/03 - 2003-03-31


Pored više od 15 hiljada građana iz cijele BiH, klanjanju dženaze i prvom ukopu srebreničkih žrtava, prisustvovali su visoki zvaničnici države BiH,oba njezina entiteta,međunarodne zajednice i ambasadori akreditirani u BiH. Nakon što je obavljena dženaza prisutnima se obratio g Sulejman Tihić, član bh Predsjedništva,koji je u svom govoru rekao da nema nedužnih kad je Srebrenica u pitanju,istakavši važnost Haškog Tribunala i Međunarodnog suda pravde:

’’Istina o zločinu u Srebrenici i karakteru rata u BiH preduvjet je trajnog mira, izgradnje povjerenja među narodima i normalnih međudržavnih odnosa’’

Visoki Predstavnik za BiH Paddy Ashdown je rekao da govori kao predstavnik međunarodne zajednice ali i kao prijatelj,nazvavši prisutne braćom i sestrama:

’’Nadam se da će ovo mjesto služiti kao opomena svima nama u BiH šta se dešava kada narod izgubi glavu i zaboravi vrijednost tolerancije i čovječnosti,koji su jedini temelj za mir’’

Almedina Dautbašić,koja je u Srebreničkoj tragediji izgubila oca,majku i brata,govorla je u ime porodica nastradalih:

’’Vi jeste ubili našu djecu,naše očeve,naše majke,braću, Vi jeste pokušali ubiti cijeli jedan narod,ali upamtite niste ubili naše pamćenje’’

Reisu-l-ulema u Islamskoj zajednici BiH Mustafa ef.Cerić, govoreći o srebreničkoj tragediji, istakao je da osveta poništava Božiju nagradu i otežava pravdu:

’’I nada da odustane od osvete onaj koji pravo ima,a da pristane na stinu i pravdu,jer u tome je nagrada oprsota od grijeha! Jer, osveta poništava nagradu! Jer, osveta otežava pravdu! Zato neka tuga postane nada! Neka osveta bude pravda! Neka majčina suza bude molitva da se nikada nikome ne ponovi Srebrenica!

U samom činu ukopa, prvih 600 srebreničkih žrtava, aktivno su sudjelovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, Među njima i američki ambasador u BiH, Cliford Bond i Visoki Predstavnik. Ovaj skup osiguravalao je blizu 2000 policajaca RS, i on je prošao bez I jednog incidenta. Osim lokalnih snaga, skup su osiguravali i pripadnici Stabilizacijskih snaga u BiH!

XS
SM
MD
LG