Linkovi

Uhapšen Muhamed Šaćirbegović. 26/3/03 - 2003-03-26


Povodom vijesti o hapšenju Muhameda Šaćirbegovića, Ministarstvo vanjskih poslova BiH podsjeća da je kontrolom poslovanja iz aprila 2001 tadašnje rukovodstvo ministarstva smatralo je da postoje određene nepravilnosti i podnijelo krivičnu prijavu protiv Šaćirbegovića Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. Nakon toga,Kantonalno tužilaštvo podnijelo je zahtijev za provodjenje istrage protiv Šaćirbegovića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 358.stav 3.Kaznenog zakona FBiH.

U raspisanoj međunarodnoj potjernici Interpola, sadržan je zahtijev za ekstradiciju. Kako saznajemo u američkoj ambasadi u Sarajevu, državljanstvo nije faktor pri odlučivanju o ekstradiciji drugim zemljama. Sporazum SAD o ekstradiciji koji je postojao sa bivšom Jugoslavijom, prenesen je i na BiH.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Mirko Šarović,govoreći o slučaju Šaćir begović istakao je da se posljednjih godina a posebno mjeseci o ovome slučaju puno govori. Istraga će pokazati za šta je sve odgovoran Šaćirbegović,koji je na vrlo važnom mjestu predstavljao Bosnu I Hercegovinu u svijetu,zaključio je Predsjedavajući Šarović.

Interpol BiH zatražio je od Intrepola u Washingtonu službenu potvrdu informacije o hapsenju bivšeg ambasadora BiH pri UN-u Muhameda Šaćirbegovića, izjavio je zamjenik direktora Interpola BiH Asim Fazlić.

Mi još raspolažemo samo informacijom koju su objavili mediji i zatražili smo njezinu službenu potvrdu. Od odgovora će ovisiti i naše dalje aktivnosti, kazao je Fazlić.

U medjuvremenu je Mirela Bruk za komentar zamolila Glasnogovornika odjela za Evropu i Euroaziju pri američkom State Departmentu Marka Tonera , koji je za GlAs Amerike izjavio: Poznato nam je da je bivšeg stalnog ambasadora BiH u UN-u Muhameda Šaćirbeya uhapsila njujorška policije po optužbama za pronevjeru više od dva miliona američkih dolara sa vladinog računa države BiH. Do hapšenja je došlo , jer postoji zahtjev za njegovim izručenjem od strane bosansko-hercegovačke vlade. Mi snažno podržavamo nastojanja vlade BiH da se bori protiv korupcije i i nastavi napore u jačanju vladavine zakona. Steven Statsinger, advokat bivšeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima i bivšeg bosanskohercegovačkog ministra vanjskih poslova Muhameda Šaćirbegovića, izjavio je da će se njegov klijent boriti protiv izručenja matičnoj državi. Cilj ”sadašnjeg plana” uhapšenog Šaćirbegovića, koji ima i američko državljanstvo, je ostati u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG