Linkovi

Sjedinjene Države upozorile Turke da ne ulaze u Sjeverni Irak, 25/3/03 - 2003-03-25


Specijalni izaslanik predsjednika Busha za Opoziciju iračkih Kurda danas vodi dodatne razgovore sa turskim zvaničnicima u Ankari. Zalmay Khalilzad od jučer razgovara sa turskim političarima i vojnim zvaničnicima o američkom protivljenju turskim planovima da u Kurdima kontrolirani sjeverni dio Iraka pošalje svoje snage. Kurdi su zaprijetili da će se oružano suprostaviti bilo kakvom ulasku turskih trupa u njihov polu-autonomni region. Turska kaže da će bilo koja akcija u Iraku ići u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama. U medjuvremenu je iz vojne komande Sjedinjenih Država formalno objavljeno da su američke snage stigle u Kurdima kontrolirani sjeverni Irak, ali nije rečeno da li su tu da bi otvorili sjeverni front. Evo šta kaže zapovjednik američkih snaga za jugoistok Turske i sjeverni Irak, general major Henry P. Osman.

Gen. Osman: Ova je komnda uspostavljena kako bi ostvarivala vezu i koordinaciju, kao i organizaciju humanitarne pomoći na jugoistoku Turske i u sjevernom Iraku.

Turski premijer Recep Erdogan kaže da Ankara želi poslati trupe u taj region kako bi pribavila sigurnost i stabilnost u regionu.

Medjutim, predsjednik Bush je upozorio Turke da u sjeverni Irak ne šalju svoje trupe unilateralno.

BUSH: Mi smo im sasvim jasno stavili do znanja da ne očekujemo od njih da idu u sjeverni Irak i oni znaju da mi radimo sa Kurdima kako bi osigurali da nema incidenata koji bi bili izgovor Turskoj da krene u Irak.

Uprkos američkom pozivu da ostanu izvan sjevernog Iraka gospodin Erdogan je na nacionalnoj televiziji rekao da će rasporedjivanje turskih trupa na sjeveru Iraka biti u cilju turske sigurnosti i spriječavanja izbjegličke krize. On je rekao da će turski vojnici garantirati mir i proširiti humanitarnu pomoć na sjever Iraka.

Irački Kurdi imaju autonomiju od Zaljevskog rata 1991. Oni su zaprijetili da će koristiti silu ukoliko turske jedinice pokušaju ući u njihov polu-autonomni region.

XS
SM
MD
LG