Linkovi

Mjere sigurnosti u SAD-u na visokom stepenu, 25/3/03 - 2003-03-25


Rat u Iraku je podigao stepen pripravnosti u Sjedinjenim Državama gdje su mnogi gradovi preduzeli mjere predostrožnosti od mogućeg terorističkog napada. Gradski zvaničnici u Detroitu i Michigenu su posebno zabrinuti zbog blizine američko-kanadske granice. Zato su pojačane aktivnosti pretraživanja vozila od strane carinskih agenata, ali to, izgleda ne dovodi do zastoja u saobraćaju na medjunarodnom mostu koji povezuje dvije zemlje.

U medjuvremenu na jednom od najprometnijih aerodroma u zemlji - Medjunarodnom aerodromu Hartsfield u Atlanti u Georgiji, obavljaju se nasumična pretraživanja vozila. Putnici mogu vidjeti i povećan broj uniformiranih čuvara koji patroliraju terminalima.

Izvan Atlante, sigurnost je pojačana oko Zračne baze rezervista, Dobbins. Vreće sa pijeskom i druge prepreke dodate su u krugu i vojna policija pretražuje vozila koja ulaze u bazu, uključujući i ona koja pripadaju bazi. Courtney Franchio je glasnogovrnica baze:

Oni odvoje vozilo u stranu, otvore sva vrata, prtljažnik i haubu, ogledalima provjere ispod vozila, kako bi se uvjerili da nema eksploziva.

Glasnogovrnica Franchio kaže da do sada ništa prijeteće nije nadjeno tokom provjere vozila.

XS
SM
MD
LG