Linkovi

Bivši američki diplomata u Iraku: Prekršit će svaki mogući medjunarodni sporazum, 24/3/03 - 2003-03-24


Ambasador JosephWilson, bivši diplomata u Bagdadu, u intervjuu sa Davidom Borgidom govori o američkim odnosima sa zemljama partnerima koji se protive ratu u Iraku, te o tretmanu ratnih zarobljenika.

VOA: Na početku o pitanju ratnih zarobljenika. Želim da nam vi o tome govorite s obzirom da ste bili diplomat u Iraku i tom dijelu svijeta i da razumijete tamošnje javno mišljenje. Šta mislite kako će na arapskim ulicama biti primljeno prikazivanje američkih ratnih zarobljenika.

AMBASSADOR WILSON: Mislim da na arapskim ulicama treba biti nešto zabrinutosti i da će to u biti, od strane Arapa biti vidjeno kao spremnost Iračana da se suprostave američkoj invaziji te arapske zemlje. Sjećate se kada je napadnut Svjetski trgovinski centar, bilo je mnogo onih u arapskom svijetu koji su smatrali da je to zaslužena kazna za Sjedinjene Države. To se, nažalost, može i ovaj put tako odraziti, jer su to svakako strašne stvari da se urade američkim vojnicima kao i kršenje svih odgovarajućih konvencija.

VOA: I ovi izvještaji o tome šta Saddam i iračka armija rade, mislim da je psihološka propaganda dobra riječ za to, lažna predaja, koja nije istinska predaja, korištenje dezinformacija i tako dalje, to je taktika kojom se Saddam već koristio.

AMBASSADOR WILSON: Svakako. Tokom Zaljevskog rata oni su koristili sve taktike. Samo da vam dam jedan primjer, sa našim taocima, sa našim ljudskim štitom, oni su narušili Ženevsku konvenciju. Sa našim diplomatama, oni su narušili Bečku konvenciju koja reguliše diplomatske odnose. Prema tome, mi ne trebamo biti iznenadjeni ukoliko oni prekrše svaki medjunarodni sporazum kojeg su ikada potpisali.

VOA: Sada o diplomaciji, jer se ona takodjer vrti oko dogadjaja na tlu Iraka. Irak upozorava Tursku da ne podrži Sjedinjene Države. Bilo je strašno puno razgovora o Turskoj i njenoj pomoći savezničkim snagama. Kako to vama izgleda, iznenadjujuće ili ne, diplomatsko upozorenje.

AMBASSADOR WILSON: Ja nisam iznenadjen iračkim diplomatskim upozorenjem. Mada, oni ne mogu mnogo uraditi. Oni na sjeveru nemaju mnogo snaga. Oni su jasno odlučili da brane Bagdad, to je ono što će oni da urade. Ono što više brine jeste kako spriječiti sukob Turaka i Kurda, ukoliko Turci odluče da udju u Kirkuk, koji je centar tog naftom bogatog regiona. Ko će biti tamo da spriječi njihovo sukobljavanje.

VOA: Rat unutar rata, kao što je neko sugerirao.

AMBASSADOR WILSON: Tačno, rat unutar rata je kako su to nazvali. I to je, ja mislim, za nas bio najvažniji razlog da tražimo mogućnost da naše trupe rasporedimo sa sjevera, što bi u biti bilo osiguranje da Kirkuk, ostane u rukama Sjedinjenih Država i da tako ne dodje do borbi izmedju Turaka i Kurda.

VOA: Da predjemo šire na diplomatski front. Ruski ministar vanjskih poslova je nedavno još jednom ponovio da Rusija neće podržati nikakvu američku aktivnost u UN-u u rekonstrukciji Iraka i tako dalje. To su delikatni bilateralni odnosi, Washington i Moskva. Da li ste zabrinuti oko pucanja tih odnosa u tom kontekstu.

AMBASSADOR WILSON: Apsolutno. Nakon što se dobije bitka za Bagdad, mislim da će biti u svačijem interesu da se pregrupira i postane dio obnove Iraka. Na osnovu predratnih sporazuma Irak duguje Rusiji, bivšim kompanijama Sovjetskog saveza, oko 12 milijardi dolara. Ali, mislim da više od tog duga, Rusiju brine da bi se nestabilan Irak mogao negativno odraziti na republike koje su južno od sadašnje Rusije, bivše republike Sovjetskog saveza, i to nosi rizik destabilizacije regiona koja Rusiji ni u kom slučaju ne bi odgovarala.

VOA: Isto tako, američki odnosi prema zemljama NATO saveza - Francuska i Njemačka su iskočile.

AMBASSADOR WILSON: Apsolutno. Nakon što se sve ovo završi, mi ćemo željeti, ja tako mislim, široko partnerstvo u obnovi Iraka.

VOA: Kako će se to desiti, to široko partnerstvo sa tim zemljama koje se sada barem javno i globalno ne slažu.

AMBASSADOR WILSON: Nadati se je da će Irak poslije rata biti u fokusu svačijeg mišljenja. I to je ono čemu se može nadati, da će se UN vratiti nazad, da će UN surađivati sa Sjedinjenim Državama i njenim saveznicima kako bi zajedno osigurali humanitarnu pomoć i pomoć u razvoju koju treba osigurati poslije rata. To će biti veliki problem. Tu će, mislim, biti interesa u podjeli tereta i rizika. Jer ako krene loše, mi ne želimo biti jedini koji će se okrivljavati.

VOA: Vrlo komplicirana situacija. Ambasador Joseph Wilson iz korporacije J.C. Wilson International Ventures, bivši američki diplomata u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG