Linkovi

Prisluškivanja u Evropskoj Uniji, 19/3/03 - 2003-03-19


Poput bombe je danas odjeknula vijest da su službe sigurnosti Vijeća ministara EU u Bruxellesu otkrile špijunske "bube" u uredskim telefonima njemačke i francuske delegacije u Vijeću. Senzaciju pojačava činjenica da su sofisticirani prislušni uredjaju otkriveni i u prostorima gdje će se u četvrtak i petak održati redovni, "proljetni" samit EU, kojom prilikom će se u Bruxellesu okupiti šefovi država ili vlada europskih zemalja.

Zvaničnici službi sigurnosti zdanja Vijeća miistara su danas objavili da je otvorena istraga i da je u ovoj fazi gotovo nemoguće reći ko je odgovoran za postavljanje špijunskih sprava u urede delegacija Njemačke i Francuske.

Novinari se ovo prilikom prisjećaju da je veliko i ne pretjerano dopadljivo zdanje u središtu "europske četvrti" Bruxellesa posljednjih dana bilo izloženo prepravci i modernizaciji značajnog dijela prostora- da li je to bila prilika da se angažiraju i špijunski stručnjaci, pokazaće, vjeruje se, intenzivna istraga.

Medjutim, malo je onih koji ovaj svojevrsni "europski Watergate" ne povezuju sa francuskim i njemačkim odbijanjem učešća u ratu protiv Iraka i, s tim u vezi, često oštrim razmimoilaženjem sa europskim pristašama Washingtona.

XS
SM
MD
LG