Linkovi

SAD: povećan nivo prijetnje od terorističkog napada. 19/3/03 - 2003-03-19


Dok Amerika u ovom trenutku možda vodi rat na više frontova, FBI navodi da američka obavještajna služba vjeruje da će teroristi pokušati više napada na američke i koalicione mete širom svijeta, u slučaju amerikancima predvođenog napada na Irak. Kao odgovor, američka vlada je nivo od prijetnje terorističkim napadom povećala sa žutog na narandžasti, drugi najviši nivo na ljestvici kojom se označava prijetnja od terorističkog napada.

Američki zvaničnici kažu da će zadržati osobe koje traže azil i koje dolaze iz Iraka i još 33 zemlje, kao dio novih mjera čiji je cilj zaštititi Sjedinjene Države od terorističkih napada. Američka obavještajna služba nagovještava da bi irački agenti ili oni koji se protive amerikancima predvođenom ratu mogli napasti američke ciljeve. Tom Ridge, koji se nalazi na čelu ministarstva za sigurnost u zemlji kaže:

Irački državni agenti, iračke surogat grupe bi mogle iskoristiti ovaj period kako bi izveli terorističke napade na Sjedinjene Države i naše interese, bilo u zemlji ili inostranstvu, kaže Tom Ridge.

Prema FBI-u, irački agenti će najvjerovatnije napasti mete koje bi prouzročile najveći broj žrtava i najveću ekonomsku štetu.

I sam Bin Laden je posljednjih nedjelja isticao da bi vojna akcija protiv Iraka bila poziv ne samo al-Qaidi, već i ostalim, rekao je Tom Ridge.

Širom Sjedinjenih Država je povećano stanje pripravnosti. Međutim tu je svaobuhvatan plan nacionalne sigurnosti koji uključuje: ograničenje na letove nad Washingtonom, New Yorkom, čak i mjestima kao što su Disneyland i Disneyworld, povećane pretrage i inspekcije na granicama i u lukama, pojačane patrole na glavnim vodenim putevima, vidljive znakove sigurnosti na istaknutim mjestima kao što je glavna željeznička stanica u New Yorku, te mostovi, luke i naftne rafinerije, i naravno povećane mjere sigurnosti na aerodromima. Pa ipak, putnici strahuju.

Mislim da otvaramo Pandorinu kutiju širom svijeta i to me brine, ne samo što se tiče aerodroma, već i ostalih mjesta, kaže putnica Martha Francheteau.

XS
SM
MD
LG