Linkovi

Više od četvrt miliona američkih vojnika vrše završne pripreme za vojni napad u cilju razoružavanja Sadama Huseina. 19/3/03 - 2003-03-19


250 hiljada američkih i britanskih vojnika na srednjem istoku su se u utorak probudili s vijestima da bi rat s Irakom moga početi za samo nekoliko dana. U čitavom regionu, američke snage su okončale svoje vježbe i započele završne pripreme za borbu. Vojni analitičari kažu da je vjerovatno da će rat započeti s žestokom kampanjom bombardiranja iz zraka nakon čega bi uslijedila kopnena invazija punog opsega. Na nosačima aviona u Perzijskom zaljevu, avioni su već u pokretu. Posade su također započele utovarati precizno navođene bombe na borbene avione. Mornari kažu da su spremni čim dobiju naređenje.

Spreman sam da idem, moja jedinica je spremna da krene, čak i dok govorimo avioni su spremni, kaže jedan od njih.

Američki vojni zapovjednici kažu da će ovaj rat biti odlučujući, navodeći da je strategija udariti jako i brzo, primoravajući Iračane na predaju. Marinci u Kuvajtu pakuju osobne stvari i kreću ka iračkoj granici.

Stalno se pripremamo, ali sada se to zaista i događa i mnogi marinci su već nestrpljivi, kaže marinac.

U Bagdadu, Sadam Husein se jučer pojavio na televiziji na ssuretu sa svojim vojnim generalima, obučen u vojnu uniformu, glatko je odbio američki zahtjev da sa sinovima napusti zemlju. U isto vrijeme, iračka vojska trenira na hiljade arapskih volontera kako da se bore. Jedan od njih kaže da će američke vojnike poslati kućama i mrtvačkim vrećama. Američke snage su na oprezu, osobito protiv mogućeg iračkog napada preduhitrenja hemijskim oružjem. U intervjuu za VOA T, američki kongresmen Joe Wilson, član odbora za oružana pitanja pri Zastupničkom domu je rekao da su spremni.

Bićemo sposobni da preživimo i onda ćemo proganjati ljude koji su to učinili i ako iko bude upotrijebio hemijsko oružje onda će i sam biti priveden međunarodnom krivičnom sudu, kaže Joe Wilson.

Američke snage se nadaju da će otvoriti svjeverni front za ulazak u Irak iz Turske, uz vojnike i marince na jugu koji će se probijati od Kuvajta ka Bagdadu.

XS
SM
MD
LG