Linkovi

Mostar:Topalovic dobio 35 godina, 13/3/03. - 2003-03-13


Vijece Kantonalnog suda u Mostaru osudilo je Muamera Topalovica za ubistvo tri clana porodice Anđelic, u selu Kostajnica pored Konjica, 24. decembra 2002. godine, na 35 godina zatvora. Sudsko vijece, kojim je predsjedavao sudija Hamo Kebo, uzelo je u obzir niz otezavajucih i olaksavajucih okolnosti.

Kao otezavajuće, uzete su u obzir cinjenice da je ubistvo pocinjeno iz nacionalnih i vjerskih motiva; zatim da je Muamer Topalovic i ranije osuđivan za razbojnistvo u Jugoslaviji, te da je proslo svega deset mjeseci od izdrzavanja kazne u toj zemlji do momenta kada je ubio tri clana porodice Anđelic i jednog tesko ranio.

Kao olaksavajuce, uzete su u obzir cinjenice da je Topalovic priznao krivicu, te da je sarađivao sa policijom prilikom utvrđivanja okolnosti pod kojima se zlocin dogodio.

Spomenuta je i cinjenica da je Muamer Topalovic prije pocinjenog trostrukog ubistva zatrazio psihijatrijsku pomoc, da je u momentu izvrsenja djela bio smanjeno uracunljiv, ali kako je nesporno da je Topalovic ubistva pocinio s predumisljajem.

I optuzba i odbrana imaju rok od 15 dana da podnesu zalbu na presudu.

XS
SM
MD
LG