Linkovi

Nema pravog napretka dok je Karadzic na slobodi, 11/3/03. - 2003-03-11


Glasnogovornik SFOR’a Dale McEcker na danas održanoj press konferenciji govorio je o akcijama koje je SFOR proveo u petak,a u sklopu međunarodnih nastojanja da se presijece mreža finansijske podrške optuženim za ratne zločine,u prvom redu Radovanu Karadžiću. Kapetan McEcker je rekao da su u ovim akcijama,dobijene značajne informacije,koje se trenutno analiziraju. Kapetan McEcker ističe da su sve operacije izvedene bez incidenata te uz visok nivo saradnje svih uključenih strana. On, međutim, nije mogao govoriti o detaljima vezanim za sakupljene materijale u operacijama, ali je kazao da će s obzirom na njihovu količinu, proces analiziranja potrajati neko vrijeme.

Spomenute SFOR-ove operacije izvedene su u skladu sa SFOR-ovim mandatom koji proizlazi iz Općeg okvirnog sporazuma za mir, kazao je kapetan Mc Ecker. On je dodao kako SFOR-ov komandat ističe da operacije jasno pokazuju SFOR-ovu posvećenost provedbi svog mandata i njegovu riješenost da privedu osobe osumnjičene za ratne zločine.

Vlada Velike Britanije čvrsto podržava nedavne mjere koje je poduzela međunarodna zajednica kako bi se suzbila i destabilizirala mreža podrške Radovanu Karadžiću. U vezi s ovom podrškom,državna obavještajna služba Velike Britanije,istražuje mogućnost postojanja bankovnih računa u Velikoj Britaniji. Sve dok Radovan Karadžić ne bude uhapšen i ne bude odgovarao pred sudom u Hagu neće biti moguće postići istinsko političko i društveno pomirenje u BiH. Ovo je ključni preduvjet za napredak BiH ka euroatlantskim integracijama.

U Sarajevu je održan okugli sto o temi “Srebrenica između istine i pravde - sjećanja i nade” koji je organiziralo Udruženje građana Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa. Okrugli sto je dio intenziviranja priprema za prvi zajednički ukop 582 srebreničke žrtve koji bi trebao biti obavljen 31 marta ove godine u Potočarima.

Učesnici okruglog stola,među kojima su bili i američki ambasador u Bih,visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown,šef ICMP Gordon Bacon,te brojni predstavnici političkog,javnog i vjerskog života u BiH, ,istakli su važnost gradnje Memorijalnog kompleksa kako bi stradali konačno našli svoje počivalište,kako se srebrenička tragedija ne bi nikada ponovila,i kako se,što je naglasio Visoki Predstavnik,slične greške međunarodne zajednice ne bi više ponavljale.

Američki ambasador u BiH Clifford Bond naglasio je značaj izgradnje memorijalnog centra u Potočarima i dodao da je lično zainteresiran za uspješno okončanje tog projekta,dodavši da počinitelje zločina treba privesti pravdi. Šef ICMP-a Gordon Bacon podsjetio je u izlaganju na početke identifikacije srebreničkih i drugih žrtava DNA metodom. Prva takva identifikacija urađena je 16. novembra 2001. godine, a od tada je urađeno više od 1.900 pozitivnih identifikacija. “Pravda je ono što godinama tražimo, ali ne dobijamo. Pravda će doći, a ako tada ne budemo tu da to posvjedočimo, bit će barem naša djeca”, riječi su predsjednice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munire Subašić.

XS
SM
MD
LG