Linkovi

Makedonski model primjenjiv i na BiH, 11/3/03. - 2003-03-11


Nakon danassnjeg sastanka Stalnog NATO vijecha sa Sigurnosno-politicckim komitetom EU u Bruxellesu saopssteno je kako je "dostignuta taccka donossenja odluke o europsko preuzimanju misije u Makedoniji".

Susret je, inacce, bio posvechen finalizaciji ssirokog prostora euro-atlantske sigurnosne suradnje, otvorenog postizanjem trajnog sporazuma dvije organizacije o podrssci, pomochi i razmjeni podataka u kriznim situacijama i akcijama, poput onih na Balkanu. Makedonska misija je, s tim u vezi, zamissljena kao prva od misija organiziranih od strane Unije, i prvi u nizu buduchih europskih angazzmana , u cijelosti podrzzan od strane Sjevernoatlantskog saveza.

Europljani su sinoch kompletirali Operativni plan vlastitog sigurnosnog angazzmana, dostavili ga NATO na razmatranje i cekaju na eventualna pitanja i usaglassavanja. Naredni korak se mozze occekivati vech do kraja sedmice- ministri odbrane EU bi, na neformalnom skupu u Atini, trebali potpisati Sigurnosni sporazum sa NATO, kojim se regulira protok obavjesstajnih podataka u oba smjera.

Uslijedila bi, zatim, vech u ponedjeljak formalna odluka Vijecha ministara EU o poccetku misije u Makedoniji, a za njom, dan poslije, i odluka Stalnog NATO vijecha o prestanku angazzovanja trupa vojnog saveza u toj zemlji. Tada preostaje samo joss da predvidjenih oko 350 europskih vojnika bude rasporedjeno na makedonskom tlu.

Kako je ustvrdio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost, Javier Solana, Europljani mi u Makedoniju trebali uchi do kraja ovog mjeseca. Po njemu, poistignuti sporazum Unije i NATO, predstavlja primjer suradnje, koja che se potvrditi uskoro i u Bosni i koji je "veoma ohrabrujuchi za sve stanovnike Europe, posebno one na Balkanu".

XS
SM
MD
LG