Linkovi

Jos jedno svjedocenje protiv Brdjanina, 11/3/03. - 2003-03-11


U opštini Prnjavor je, prema svjedoku, do 1991. živjelo oko 46.000 pripadnika 19 naroda i narodnosti. Prvi strah kod Bošnjaka i Hrvata, kako je rekao, izazvao je promotivni skup SDS, na kojem je Srbima savjetovano da "prodaju krave, kupe puške i spreme se za rat".

Svjedok tvrdi da je vlast SDS vec 1991. pocela otpuštati ne-Srbe s radnih mjesta, oduzimati im stanove, ukidati zdravstveno osiguranje i protiv njih pokretati krivicne postupke.

Ispricao je kako je regijom harala paravojna formacija zvana "Vukovi s Vucjaka" koju policija "nije ni pokušavala sprijeciti da pljacka i zlostavlja nesrpsko stanovništvo". Paramilitarci su odvodili Bošnjake i Hrvate iz Prnjavora na prisilni rad u okolna srpska sela, ponizzavali ih i mlatili, a njhove kuche unisstavali.

Prema odobrenju zapovjednika Prvog krajiškog korpusa, generala Momira Talica, kojem se sudi po istoj optuzznici, "Vukovi" su od vojske Republike Srpske dobivali oružje i municiju za "čišćenje" nesrpskih sela.

Nesrpsko stanovništvo je, prema svjedoku masovno odlazilo i to u organizaciji opštinskih vlasti. Prije nego što bi dobili dozvolu za odlazak, Bošnjaci i Hrvati morali su se pravno obavezati, kod lokalnih advokata, da će zamijeniti ili prodati sve svoje ili ih prepisati Srbima.

Odobašić je napustio Prnjavor 1994. godine, nakon što su njega i njegovu porodicu nekoliko puta pretukli u policijskoj stanici. Na svjedokovu konstataciju da su u Prnjavoru ne-Srbi masovno otpusstani sa posla, Brdjaninov branitelj je primjetio da su, zbog tesske situacije, sa posla otpusstani i Srbi. Odobassić je potvrdio tu ccinjenicu, uz primjedbu kako nije čuo kako su zbog pravno ili drugačije gonjeni. "Bošnjaci i Hrvati su brutalno premlaćivani, prisiljavani na rad i na taj način protjerani", ustvrdio je svjedok.

XS
SM
MD
LG