Linkovi

Antibiotici gube dejstvo,11/3/03. - 2003-03-11


Medicinski eksperti se danas suočavaju sa sve većim problemom u pogledu tretiranja bolesti uzrokovanih bakterijama, a na koje ne djeluju lijekovi. U najnovijem istraživanju objavljenom u žurnalu pod imenom Prirodna medicina, znanstvenici predviđaju da dva glavna antibiotika na opasne vlati streptokoke do sljedećeg ljeta više neće djelovati. Prema nalazima prezentiranim u ovoj studiji, za to postoje dva osnovna razloga. Studija provedena na univerzitetu Harvard pokazuje da dva antibiotika koja se najčešće koriste, penicilin i eritromicin gube dejstvo u liječenju upale pluća uzrokovane streptokokom. Ovaj tip bakterije je jedan od uzročnika različitih bolesti, od meningitisa do upale uha, te različitih oblika upale pluća.O tome ljekar Andreas Costas kaže:

Dr Andreas Costas:”Kada vidite da postoji dvojak otpor, postajete zabrinutiji jer iz arsenala gubite oružje koje možete upotrijebiti.“

Znanstvenici kažu da antibiotici postaju manje djelotvorni jer se bakterija mijenja kako bi se oduprla lijeku. Pretjerano prepisivanje antibiotika je problem-smatraju oni.Također se okrivljuju pacijenti koji ne uzimaju kompletnu dozu antibiotika.Ljekar Stuart Levi.

Dr Stuart Levi: ”Mi stvaramo, a da to ne znamo, vlastito oružje za masovno ubijanje, jer ne možemo spasiti živote zato što ih ne možemo liječiti.“

Na primjer, prošle godine je noga ove žene bila zaražena bakterijom koja je otporna na Vancomycin, najjači antibiotik. Ljekari su bili u mogućnosti da spase njen život, ali su bili primorani da iz opreza zatvore čitavo krilo bolnice. U izvještaju se preporučuje ljekarima da budu sigurni da pacijent boluje od bakterijske upale, a ne virusne, prije nego prepišu antibiotik. Oni također preporučuju vakciniranje protiv steptokoke upale pluća za dojenčad i starije osobe, grupe koje su najpodložnije oboljevanju. Znanstvenici smatraju da su sadašnje alternative previše jake za djecu, te da se radi na proizvođenju samo par antibiotika. Oni predviđaju da će do sljedećeg ljeta pencilin i eritromicim biti nemoćni da izliječe 41 posto upale ušiju, upale pluća i slučajeva meningitisa.

XS
SM
MD
LG