Linkovi

Teroristi žele napraviti prljavu bombu,11/3/03. - 2003-03-11


Učesnici Konferencije o sigurnosti radioaktivnih materijala u svijetu, koja se odrzava u Becu,njih oko sedam stotina eksperata i ministara iz oko 120 zemalja svijeta, u naredna tri dana raspravljaće o otkrivanju , identifikaciji i osiguranju izvora radioaktivnih materijala , te o dugoročnoj kontroli tih izvora. Otvarajući medjunarodnu Konferenciju, Generalni direktor Medjunarodne komisije za atomsku energiju Mohamed El Baradei je upozorio da je u posljednjih 50 godina na stotine hiljada radioaktivnih izvora distribuirano u svijetu, i da oni predstavljaju potencijalne opasnosti, te da je potrebna njihova zaštita kako se ne bi zloupotrebljavali.

El Baradei: ” Kao sto sam upravo kazao, nakon 11. septembra 2001 godine, pitanja povezana sa terorističkom djelatnošću , uključujući i nuklearni i radiološki terorizam izbila su u prvi plan. U odnosu na spremnost terorista da zanemare osobnu sigurnost, opasnost od rukovanja radiokativnim materijalom više nije prepreka.“

Gospodin El Baradei je dalje upozorio na opasnost od terorista koji pokušavaju da se domognu nuklearnih materijala radi pravljenja tzv ”prljavih bombi“.Ministar za energetiku Sjedinjenih Drzava, Spencer Abraham, je istakao da je 11. septembar ukazao da teroristi ne prezaju ni od čega, i da mogu napasti bilo gdje .

Ministar Abraham Spencer: ”Oni će iskoristiti tehnologiju kojoj nikada nije bila namjena da se koristi kao naoružanje, da ubiju na hiljade nedužnih ljudi na najšokantniji i najsuroviji način.Opasnost koju oni predstavljaju ljudima svih zemalja je stvarna.“

Ministar Abraham je rekao da su SAD spremne da pomognu državama koje imaju probleme sa nuklearnim izvorima, te je kao primjer naveo saradnju SAD, Rusije i Medjunarodne komisije za atomsku energiju. Eksperti UN-a i drugih organizacija su također upozorili da je sigurnost u nekim bolnicama i drugim objektima kako u Sjeidnjenim državama, tako i u zapadnoj Evropi, toliko slaba, da se radioaktivni materijali lako mogu ukrasti. Predstavnici međunarodne agencije za atomsku energiju su dodali da je zabilježeno više od 280 potvrđenih slučajeva kriminalne trgovine radioaktivnim materijalima, ali da bi stvarni broj slučajeva mogao biti znatno veći od broja koji je podnesen agenciji.

XS
SM
MD
LG