Linkovi

Pres-konferencija Javnog preduzeća EP HB. 5/3/03 - 2003-03-05


Predstavnici Javnog preduzeća EP HB danas su organizovali pres-konferenciju, na kojoj su govorili o još jučer u medijima objavljenim informacijama iz revizorskog izvještaja OHR-a o nelegalnostima u ovoj firmi. Na optužbe da je EP HB korištena za finansiranje hrvatske samouoprave, u EP HB kažu da se tokom 1999. godine radilo o legalnoj odluci o finansiranju prelaznih organa Herceg-Bosne.

I na pres-konferenciji OHR.-a u Mostaru, bilo je riječi o revizorskom izvještaju o radu javnog preduzeća EP HB. Portparol mostarskog OHR-a, Avis Beneš uz ostalo je rekla kako izvještaj otkriva da je EP bila sistematski korištena za finansiranje političkog carstva HDZ-a.

OHR-ov portparol je također izjavila:

AVIS BENES:Zanimljiv je primjer politicke stranke – HDZ-a, koja je ovu tvrtku smatrala svojim vlastitim feudom I koji jednostavno nisu placali troskove elektricne energije godinama.

OHR je danas također objavio da je HDZ EP HB koristio za uspostavljanje hrvatske autonomije. I prije nego su vidjeli izvještaj OHR-ovih revizora, a ponukani onim što se već govorilo u javnosti, predstavnici EP HB danas su rekli kako je – što se optužbe o finansiranju autonomije tiče – riječ o 1999. godini i odluci tadašnjih najviših hrvatskih funkcionera u BiH da svaki kanton sa – uslovno rečeno – hrvatskom većinom i svako javno preduzeće moraju izdvajati po 5 oposto iz budžeta za finansiranje prelaznih organa Herceg-Bosne. O tome govori predstavnik Kancelarije generalnog direktora EP HB, Marko Lončar:

LONČAR: Po zakljucku tadasnjeg predsjednika Federacije , tadasnjeg do-premijera federacije, I tadasnjih zupana zupanija uvjetno receno s hrvatskom vecinom, skupstina ovog poduzeca, koja je vlasnik poduzeca, je donijela zakljucak tada da se financiraju zajednicke institucije Herceg Bosne kao prijelazno rjesenje u dejtonskom sporazumu. Ukidanje – prestankom funkcioniranja Herceg Bosne – ove institucije su ostale bez svog izvora finansiranja. Federacija ih nije preuzela – one su ostale visiti u zraku.

O iznesenim optužbama da su prema EP HB velika dugovanja, posebno HDZ-a, u tom preduzeću kažu da se najveći dio duga ne može smatrati kao gubitak, jer je sudski procesuiran i njegovo potraživanje ide sudskim putem.

XS
SM
MD
LG