Linkovi

Colin Powell: do glasanja o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku moglo bi doći već sljedeće nedjelje. 5/3/03 - 2003-03-05


Sačekaćemo i vidjeti šta će doktor Blix i doktor ElBaradei u petak iznijeti pred Vijećem sigurnosti, i onda ćeme se tokom vikenda konsultirati s našim prijateljima i kolegama u Vijeću sigurnosti. Siguran sam da ću razgovarati sa svojim kolegom Joschkom Fischerom. I nakon toga, početkom sljedeće nedjelje, prosudićemo o onome šta smo čuli, prosuditi da li je vrijeme rezoluciju izložiti glasanju. To nije lako glasanje za zemlje u Vijeću sigurnosti, ali Sjedinjene Države smatraju da je odgovarajuće da se krene s glasanjem u odsustvu pridržavanja zahtjevima od strane Sadama Huseina i iračkog režima, rekao je sekretar Powell u intervjuu za njemačku televiziju RTL.

Sjedinjene Države bi mogle opozvati svoju kampanju za drugom rezolucijom UN-a i započeti invaziju na Irak bez odobrenja UN-a, ali su američki zvaničnici naglasili da, barem u ovom trenutku, očekuju od Vijeća sigurnosti da glasa. Sekretar Powell je u svom intervjuu iskazao znakove nestrpljenja s procesom inspekcija, rekavši da Sjedinjene države ne mogu održavati svoje snage oko Iraka zauvijek.

XS
SM
MD
LG