Linkovi

Sumorna priča o lošoj upravi, 5/3/03 - 2003-03-05


Nema sumnje da je Hrvatska demokratska zajednica BiH koristila Elektroprivredu HZ Herceg-Bosne Mostar, kao i druga preduzeća, za podršku pokretu za samostalnost, ali je došlo i do kriminalnih radnji od pojedinaca koji su radili za sebe, pretvarajući se da rade za treći entitet.

Ovo je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu saopćio prvi zamjenik visokog predstavnika Donald Hays, predstavljajući izvještaj specijalnog revizora za Elektroprivredu HZ H-B Mostar. On je najavio da će visoki predstavnik Paddy Ashdown sutra iznijeti svoje stavove u vezi sa ovim pitanjem. Izvještaj o situaciji u ovoj firmi, do kojeg je došlo jednu sedmicu nakon izvještaja revizora za Elektroprivredu RS, Hays je nazvao sumornom pričom o lošoj upravi, sukobu interesa i postojanju indicija o kriminalnim aktima. Prema izvještaju, samo u 2001. godini ukupni gubitak je iznosio 50 miliona KM. Pojedinci i preduye’a sa političkim vezama uopće nisu plaćali račune, a postoje indikacije da su neki građani pljačkani na taj način što su plaćali svoje račune, ali su zaposleni uzimali novac za sebe. Firma kroz distributivnu mrežu gubi dva puta više energije od svjetskog prosjeka, a taj gubitak plaćaju građani.

Hays: ’’To znači,da se ova električna energija proizvodi,ali da je plaćaju građani,međutim,od nje nema nikakve koristi,jer je niko ne dobija ’’

Hays je naveo da u firmi potvrda o prijemu gotovinskih sredstva na postoji, Unutarnja kontrola se izbjegava, tenderska pravila se stalno krše a povlaštena preduzeća i pojedinci sa političkim vezama dobijaju poslove i za koje nisu stručni. Međutim, kao i u svim drugim sličnim pričama u BiH i ova ima svoju politički pozadinu, kazao je Hays, navodeći kako je HDZ koristio ovu firmu kao svoju banku.

Hays: ’’Kao i u slučaju Hercegovačke banke,jasno je da su vodeći ljudi HDZ,profitirali od sopstvene mogućnosti da manipuliraju donacijama, ugovorima i novčanim transferima. Ponekad je to bilo putem dogovorenih tenderskih procesa uz pomoć fiktivnih preduzeća ili putem donacija koje su sami tebi davali.’’

I u ovom slučaju, kao i sa Elektroprivredom RS-a, višak energije je prodavan londonskoj tvrtki EFT i pojavio se sličan debalans između cijene i dobiti koju izvlači EFT. On je kao nonsens odbacio optužbe da je međunarodna zajednica imala za cilj da ovim revizijama obori cijenu preduzeća kako bi se ona lakše privatizirala, dodajući kako je cilj projekta Power 3 rekonstrukcija a ne privatizacija energentskog sektora te da niko nije zainteresiran za privatizaciju u ovom sektoru.

XS
SM
MD
LG