Linkovi

Buldožer traži punu snagu. 3/3/03 - 2003-03-03


Komisija akcije “buldožer” izradila je 50 preporuka za izmjenu postojećih zakona u BiH koji otežavaju poslovanje, a bh. političarima je ostavljen rok od 40 dana da ove mjere provedu u praksi, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Ashdown je podsjetio da se Komisija nakon svog osnivanja 12. novembra prošle godine obavezala da će u roku od 150 dana usvojiti 50 reformskih mjera. U međuvremenu je ispitala stotine poslovnih ljudi iz cijele zemlje o tome šta je potrebno da bi se olakšalo poslovanje.

Zajednički je ocijenjeno da postojeći zakoni,umjesto da rješavaju, uzrokuju mnoge probleme. Visoki predstavnik je rekao kako će neke od predloženih izmjena utjecati na sve građane BiH, ali da se nijedna ne odnosi na smanjenje standarda sigurnosti i kvalitete proizvoda, već bi trebale ukloniti nepotrebne birokratske prepreke.

Predstavnici domaćih organizacija uključenih u akciju su naveli primjere iz prakse koji svakodnevno otežavaju poslovanje. Posebno je istaknuto da u BiH ne postoji jedinstvena odredba o početnom kapitalu potrebnom za pokretanje biznisa, uz zalaganje za smanjenje stope inicijalnog kapitala. Nakon završetka konferencije za novinare, članovima Komisije akcije “buldožer” pridružio se i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, koji je zajedno s visokim predstavnikom simbolično sjeo u upravljačku kabinu pravog buldožera. Rok koji su odredili visoki predstavnik i članovi Komisije Terzić je ocijenio “dovoljnim da se pokrenu neke stvari”.

XS
SM
MD
LG