Linkovi

Reduciran ”bosanski“ dio optužnice protiv Miloševića. 3/3/03 - 2003-03-03


Prema važećem rasporedu, Tužiteljstvo bi dokazni postupak po sve tri optužnice protiv Slobodana Miloševića trebalo da okonča do 16. maja, što znači da mu je na raspolaganju još oko 50 radnih dana. Tome treba dodati još oko 30 dana koliko je, do sada, izgubljeno zbog bolesti optuženog bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

Tužiteljstvo, medjutim, smatra da tih osamdesetak dana neće biti dovoljno za kvalitetnu i kompletnu prezentaciju njegovog slučaja, pa je najavilo da će uskoro pdnijeti zahtjev za dodatno vrijeme. Prema procjeni koju je danas izložio Geoffrey Nice, Tužiteljstvu bi za to trebalo ukupno još 240 radnih dana, dakle tri puta više nego što mu je, po važećem rasporedu, preostalo.

U prvoj reakciji na ovu procjenu, sudija Richard May je još jednom sugerirao Tužiteljstvu da "smanji raspon optužnice". Odgovoreno mu je da je "bosanski" dio optužnice protiv Miloševića već drastično reduciran. Od 47 opština u kojima su, prema optužnici, počinjeni zločini, tužitelji planiraju da pozovu svjedoke koji će "uživo svjedočiti" o samo tri: Bijeljini, Zvorniku i Bratuncu. Za svaku od tih opština tužitelji nameravaju pozvati po pet svjedoka.

O još šest opština - Višegradu, Foči, Brčkom, Bosanskom Samcu, Prijedoru i Sanskom Mostu - Tužiteljstvo će priložiti pisane izjave preživjelih žrtava i svjedoka ili transkripte njihovih svjedočenja na dosad održanim sudjenjima pred Tribunalom.

Poseban značaj tužitelji daju izvodjenju dokaza o zločinima u Sarajevu i Srebrenici, za šta će, prema Niceu, biti potreban najmanje 41 radni dan.

Pozivajući se na "javni interes da se prezentiraju svi dokazi", tužitelj Nice je ukazao na razliku izmedju "pravno dovoljnog" s jedne i "potpunog dokazivanja slučaja" s druge strane. Cilj optužbe, kako je više puta isticano, nije samo da iznese onoliko dokaza koliko je neophodno da se optuženi proglasi krivim, već da pruži kompletnu sliku o ulozi i odgovornosti Slobodana Miloševića u ratovima vodjenim tokom proteklog desetljeća.

Tužiteljstvo sada ima na raspolaganju više važnih svjedoka nego što ih je imalo na početku sudjenja, pošto su se u medjuvremenu mnogi takozvani "insideri", kako je rekao Nice, "osmjelili i pristali da javno svjedoče". Proteklih sedmica se, tvrdi haški tužiteljilac, više takvih svjedoka javilo ponudilo da svjedoči.

XS
SM
MD
LG