Linkovi

Uhapšen pogrešan čovjek, 28/2/03 - 2003-02-28


Grešku "zamjene identiteta" u slučaju Agima Murtezija, nisu napravili pripadnici KFOR koji su ga 17. februara uhapsili, već istražitelji haškog tužiteljstva,koji su ga mjesec dana ranije optužili, saznaje se u Haškom sudu.

Zbog toga je Tužiteljstvo danas zatrazilo od Pretresnog vijeća da povuče optužnicu, i oslobodi Murtezija iz haškog pritvora.

Murtezi je prosle sedmice, nakon što se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od sedam tačaka optuznice za zločine nad srpskim i albankim civilima u logoru Lapusnik na Kosovu, obavjestio svog branitelja da on nije "taj Murtezi" za kojeg se tvrdi da je bio pripadnik OVK i stražar u logoru Lapusnik.

Do zabune je, pretpostavlja se u Tužiteljstvu, došlo zbog toga što niko od svjedoka zločina u logoru Lapusnik nije znao ime, već samo nadimak, stražara koji je počinio djela pripisana Murteziju. U optužnici se navodi da je nadimak Agima Murtezija "Murizi", a optuženi je na prvom pojavljivanju rekao da je njegov nadimak "Gime."

"Postoji znatna sumnja da je osoba koja je pred vama, odgovorna za zločine opisane u optuznici" - rekao je danas tužitelj.

Zbog toga je zatraženo povlačenje optužnice, uz rezervu da, ukoliko u budućoj istrazi dodje do novih dokaza, može ponovo da optuži Murtezija.

Sudije su prihvatili zahtev tužiteljstva za povlačenje optužnice i naložili da se Agim Murtezi odmah oslobodi iz pritvora. O tome da li se optužnica povlači sa rezervom ili bez nje, sudije će se izjasniti naknadno.

XS
SM
MD
LG