Linkovi

Bijela Kuća je danas odbacila iračko obećanje da će uništiti arsenal svojih projektila Al-Samoud 2, 28/2/03 - 2003-02-28


Glasnogovornik Bijele Kuće Ari Fleischer je s tim u vezi ponovo od Iraka zahtijevao kompletno i totalno razoružavanje. Medjutim, nedugo iza toga u New Yorku, izjavu novinarima je dao glavni UN-ov inspektor Hans Blix - koji je iračko obećanje nazvao značajnim dijelom stvarnog razoružavanja, dodavši da bi to moglo promijeniti njegovu juče izrečenu ocjenu o tome da je iračka saradnja veoma ograničena.

BLIX: Potvrdjujemo da smo juče dobili pismo od Dr al-Saadi-a, kojim nas je informirao da Irak u principu prihvata naš zahtjev za uništavanjem raketa koje bi započelo od 1. marta. To znači - sutra. Moj zamjenik, gospodin Perricos je u Bagdadu i on će sa njima razmotriti plan tog uništavanja, rekao je gospodin Blix da bi na pitanje da li će to promijeniti i njegov novi izvještaj, rekao:

BLIX: Izvinite, ali moj je zadatak da dam sliku situacije onakva kakva je. Ako se nešto promijeni i moj se izvještaj djelimično promijeni. To se odnosi i na ove rakete. Do iduće nedjelje kada treba da dam izvještaj Vijeću Sigurnosti, vjerovatno će biti još promjena. Ali, rekao bih da su u posljednje vrijeme Iračani postali veoma aktivni.

Britanci, kao predlagači nove rezolucije kojom bi se u UN-u otvorio put ka vojnoj intervenciji protiv Iraka, kao ni Sjedinjene Države, ne vjeruju u iračko obećanje, nazivajući to još jednim primjerom izigravanja inspektora UN. Britanski premijer Tony Blair u Španiji, na press konferenciji sa domaćinom, premijerom Jose Maria Aznarom:

BLAIR: Ovo nije vrijeme za igranje, on savršeno dobro zna šta treba da uradi. On treba da kaže šta šta se, na primjer, dogodilo sa 8 i po hiljada litara anthraxa, 360 tona hemijskih agensa, 3 hiljade tona polupreradjenih hemikalija, 300 hiljada komada specijalne municije - što su inspektori pronašli i što je ostalo ne-registrirano kad su oni prije četiri godine morali da napuste Irak.

Zemlje koje zastupaju stav koji isključuje primjenu vojne sile protiv Iraka, pozdravile su iračko obećanje o uništavanju raketa. Francuski ministar Dominique de Villepin:

VILLEPIN: U tom kontekstu, Francuska pozdravlja iračku odluku u vezi sa uništavanjem raketa Al-Samoud. Takva odluka je u skladu sa zahtjevima UN-ovih inspektora; uništavanje mora početi bez odlaganja, kao što je gospodin Blix itražio, do 1. marta, rekao je francuski ministar tokom press konferencije sa svojim grčkim kolegom Georgeom Papandreuom, te zaključio:

VILLEPIN: Za Francusku bi danas donošenje druge rezolucije bilo preuranjeno. Prema tome, nema razloga za obustavljanje mirnog razoružavanja Iraka.

Istovjetan stav, ali mnogo direktnije, izrazio je i ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov, nakon razgovora sa kineskim najvišim zvaničnicima u Pekingu.

IVANOV: Prirodno, Rusija ima pravo veto-a. Ako interes medjunarodne stabilnosti to bude tražio, Rusija će, naravno, iskoristiti to svoje pravo, rekao je gospodin Ivanov da bi sasvim jasno naglasio:

IVANOV: Rusija ne podržava nikakvu rezoluciju koja bi direktno ili indirektno otvorila put oružanom rješavanju iračkog problema. Danas imamo sve neophodne uslove da taj problem riješimo političkim sredstvima. Takvu priliku medjunarodna zajednica ne smije propustiti.

Arapski lideri, okupljeni u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikh pred sutrašnji summit čiji je cilj uspostavljanje zajedničkog stava i iračkom pitanju, takode pozdravljaju iračku odluku o uništavanju svojih raketa. Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher:

MAHER: Mislim da je ovo jedan pozitivan korak, on treba da bude izveden hitro, a mislim da bi Irak mogao i trebao poduzeti i druge odgovarajuće korake - u skladu sa izvještajima doktora Blixa i gospodina El Baradeia. Nadam se da sve to predstavlja jedan sasvim novi početak u izbjegavanju ovog rata.

XS
SM
MD
LG