Linkovi

Irački zvaničnici su kazali da će u sljedeća dva dana vlada u Bagdadu odgovoriti na zahtijev Un-a. 27/2/03 - 2003-02-27


Irački zvaničnici su kazali da će u sljedeća dva dana vlada u Bagdadu odgovoriti na zahtijev Un-a da unište svoje rakete tipa Al Samoud dva. Zvaničnici nisu naznačili do kakvog bi odgovora trebalo doći. Šef inspektorskog tima UN-a Hans Blix je naredio Iraku da započnu sa uništavanjem raketa do subote, jer njihov domet prevazilazi propisanih 150 kilometara. Predsjendik Bush se danas obratio novinarima i kazao da prati da li Irak udovoljava naredbama UN-a. Predsjendik Bush je ponovio da Irak u potpunosti ne surađuje sa zahtijevima UN-a koji se tiču razoružanja. U medjuvremenu, zvaničnici Pentagona kažu da je raspoređeno više od 200 hiljada američkog vojnog osoblja u svrhu mogućeg rata protiv Iraka.Također danas u Briselu je njemački ministar vanjskih psolova Joshka Ficher kazao da je glavni inspektor Blix izdao naredbu Iraku koju Baghdad treba izvršiti. U Washingtonu je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer predvidio da će Irak započeti sa uništavanjem raketa do subote u odnosu na naredbu UN-a.Inače u intevjuu koji je ove sedmice emitiran na tv mreži CBS, irački predsjendik Sadam Husein je kazoa da Bagdad ne posjeduje rakete koje narušavaju specifikacije UN-a. Upitan da prokomentira intervju, glasnogovornik Bijele kuće je kazao da je tih 60 minuta , aludirajući na naslov programa, bilo 60 minuta punih laži, prevara i propagande. U međuvremenu, zvaničnici američkog ministarstva odbrane kažu da su glavni elementi divizije Iračke republikanske garde raspoređeni na sjeveru Iraka započeli kretanja prema jugu. Zvaničnici kažu da bi jediniica mogla krenuti prema rodnom gradu Sadama Huseina Tikritu, južno od Bagdada. Dok zvaničnici kažu da je krajnja destinacija ove jedinice nepoznata, oni vjeruju da bi to moglo biti povezano sa odlukom Turske da li da dozvoli raspoređivanje američkih trupa na turskom tlu.

U međuvremenu su Kurdski lideri pozvali na jedinstvo iračke opozicije, te su kazali da će biti teško za bilo koga da upravlja oslobođenim Irakom bez podrške opozicije. Jalal Talabani, čija Patriotska unija Kurdistana upravlja polovicom kurdske enklave na sjeveru Iraka, objavio je ovaj poziv danas na sjeveru Iraka na sastanku opozicije na kojem je prisustvovao i specijalni izaslanik američke vlade Zalmay Khalilzad.Obraćajući se delegatima, gospodin Talabani je također upozorio na ozbiljne, ali neodređene posljedice ukoliko američka saveznica Turska pošalje trupe na sjever Iraka iz bilo kojeg drugog razloga koji se razlikuje od pomoći kako bi se zbacila vlada Sadamu Huseina. Turska je ukazivala da ukoliko dođe do izbijanja rata, da će poslati trupe na sjever Iraka kako bi spriječili Kurde da proglase neovisnu državu.

Cijena sirove nafte je diostigla svoj najveći nivo u posljednjih12 godina , od okončanja rata u Perzijskom zaljevu. Cijene su u Sjedinejnim Državama porasle na skoro 40 dolara po barelu. Analitičatri smatraju da je do povećanja cijena došlo kao rezultat straha od utjecaja rata sa Irakom, te usljed povećanih zahtijeva za lož uljem usljed hladnog vremena ,ali i zbog nedavnog štrajka u još jednoj velikoj izvoznici nafte - Venecueli.

XS
SM
MD
LG