Linkovi

Osim Iraka, srednje-istočna kriza visoko na dnevnom redu, 27/2/03 - 2003-02-27


Ministre vanjskih poslova svojih zemalja su sudionici summita arapske lige poslali u odmaralište na obali Crvenog mora unaprijed, kako bi pred summit, koji službeno počinje tijekom vikenda,odredili zajedničko stajalište u odnosu na iračku krizu. Očekuje se da lideri 22 arapske zemlje tijekom summita razgovaraju o pronalaženju mogućeg načina da se rat izbjegne, i kriza riješi diplomatskim putom. palestinski ministar Nabil Shaath:

SHAATH: Rat ne riješava problem. Učinit ćemo sve što možemo da se rat izbjegne, uz iračku obavezu da provede rezolucije vijeća sigurnosti UN-a.Dakle, željeli bismo izbjeći rat, i takodjer rezoluciju za rješenje palestinskog problema, što je moguće prije.

Većina drugih ministara zemalja arapske lige su ponovili slične stavove, naglašujući pri tome da oni žele da Irak primjeni rezoluciju 14-41, ali ne i promjena režima u Baghdadu. Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Mahir:

MAHIR: To pitanje nije na našem dnevnom redu.Kao što smo rekli ranije - samo irački naord ima pravo izabrati lidera. Niko drugi.

Analitičari predvidjaju da će se zaključak predstojećeg summita svesti na najmanji zajednički sadržilac, pošto su sudionici zemalja kako tradicionalni američki saveznici, tako i zemlje koje Washignton smatra sponzorima terorizma. Tijekom prethodnih susreta ministara Arapskih zemalja, nikakav zajednički zaključak nije mogao biti donesen. Summit Arapske Lige je prvobitno bio zakazan za kraj marta i u Bahreinu, ali je pomaknut dobrano naprijed, i premješten u Kairu, u strahu od skorog rata. U medjuvremenu u Kairu se skupilo na ulicama nekoliko desetaka hiljada prosvjednika; noseći slike Saddama Husseina i iračke zastave, prosvjednici su takodjer uzvikivali parole zahtijevajući kraj izraelskih napada na Palestince. Prosvjede u Kairu su organizirali stranke opozicijeu Egiptu, kao i radnički sindikati.Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je dalo dozvolu za demonstracije, koje su inače u Egiptu - zabranjene.

XS
SM
MD
LG