Linkovi

Paddy Ashdown smijenio direktora Elektroprivrede RS  Svetozara Aćimovića. 26/2/03 - 2003-02-26


Visoki predstavnik Paddy Ashdown nakon jučerašnje prezentacije nalaza poslovanja Elektroprivrede RS, smijenio je danas direktora ovog preduzeća Svetozara Aćimovića i predsjednika Upravnog odbora. Obrazloženje za Aćimovićevu smjenu je loše rukovodjenje firmom u kojoj su utvrđene kriminalne aktivnosti koje Aćimović nije spriječio.Kad je o g Lemezu riječ, inače bivšem ministru energetike RS obrazloženje za smjenu je neizvršavanje ministarske odgovornosti na sprječavanju kršenja poslovanja. Također, Premijeru RS Draganu Mikereviću naložio je uspostavljanje radnog tima koji bi trebao ispitati cijeli slučaj. Visoki predstavnik ističe da će finansijska policija RS i Ured za ekonomski kriminal Velike Britanije, istažiti pojedine aspekte ove revizije. Gospodin Ashdown je još jednom istakao da je poslovanje Elektroprivrede vođeno u interesu jedne male grupe ljudi, a ne u interesu građana.Uskoro treba očekivati i objavljivanje izvještaja o poslovanju Elektroprivrede Mostar i Elektroprivrede BiH.

U skladu sa spomenutim zakonom, javna imenovanja moraju se vršiti u skladu sa principima kvalifikacija, neovisnog uvida u imenovanja, jednake mogućnosti za imenovanja, pravednosti, transparentnosti i proporcionalnosti te na osnovama ministarske odgovornosti.

Kako je naglasio visoki predstavnik, primjenu tog kodeksa u javnim imenovanju pratit će organizacije ombudsmena u BiH. Imenovanje novog rukovodstva Elektroprivrede rs takoder mora biti u skladu sa pomenutim kodeksom.

XS
SM
MD
LG