Linkovi

Sumnjivi poslovi Elektroprivrede R. Srpske, 25/2/03 - 2003-02-25


Prema rezultatima revizije, Elektroprivreda RS prodaje višak električne energije firmi EFT iz Londona, a vještim aranžmanima taj se posao provodi sa gubicima.

EFT je u 2002. godini prodao višak električne energije Crnoj Gori za profit od 40 posto, što je astronomska zarada, imajući u vidu da profit u međunarodnoj trgovini elektrčnom energijom varira od jedan do pet posto.

Osim toga, ovakvi ugovori vezuju Elektroprivredu RS za period od narednih 30 do 50 godina, kazao je Hays. Specijalni revizor je preporučio da Finansijska policija RS i britanski istražitelji istraže odnos između Elektroprivrede RS i EFT-a. Prema izvještaju, oko 91 posto od ukupno 131 milion KM prihoda od potrošača i izvoza ostvarenih tokom 2002. doznačeno je na račun Direkcije Elektroprivrede u Trebinju, a doznakom je upućeno u korist termoenergetskih postrojenja u Gacku i Ugljeviku. Ove dvije firme, rekao je Hays, upuštale su se u sumnjive poslove i trgovine s drugim preduzećima. Međunarodna zajednica je sve ove navode shvatila tako ozbiljno da je visoki predstavnik za danas zakazao vanredni sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i Odbora direktora međunarodnih organizacija, kazao je prvi zamjenik visokog predstavnika. Visoki predstavnik će sutra objaviti svoj zvaničan odgovor na izvještaj revizora. Upitan za navode da je novac izvlačen iz Elektroprivrede RS korišten za podršku mreži Radovana Karadžića, Hays je kazao da za sada ne vidi nešto što bi podržalo te navode.

XS
SM
MD
LG