Linkovi

Sjedinjene Države će predati Vijeću Sigurnosti UN-a nacrt nove rezolucije o Iraku krajem dana. 24/2/03 - 2003-02-24


Sjedinjene države će predati Vijeću Sigurnosti UN-a nacrt nove rezolucije o Iraku već krajem dana. Glasnogovornik Bijele Kuće Ari Fleischer je kazao da je tekst rezolucije kratak, precizan, jasan, i da će podcrtati važnost prethodne rezolucije, 14-41. Predsjednik Bush očekuje da Vijeće razmotri novu rezoluciju brzo, kazao je gospodin Fleischer; rezolucija će inače,kako se očekuje, objaviti da je Baghdad prekršio prethodni zahtjev Vijeća Sigurnosti da preda svo oružje za masovno uništenje, čime bi se praktički otvorila vrata ratu protiv Iraka. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je izjavio da njegova zemlja i Sjedinjene države žele da Vijeće Sigurnosti glasa o rezoluciji u okviru dvije nedjelje.On je takodjer pozvao Francusku da glasa za rezoluciju i prestane podržavati, naglsaio je, Saddama Husseina. Vijeće Sigurnosti je objavilo kako će danas održati sjednicu iza zatvorenih vrata, dok je Francuska već saopćila kako je spremila kontra -rezoluciju u kojoj predlaže način da se iračka kriza riješi mirnim putom.Rusija i Njemačka su takodjer danas još jednom izrazile spremnost da se nadje način da se izbjegne rat.

Predsjednik Bush je danas rekao kako će nova rezolucija odlučiti o tome jesu li Ujedinjeni Narodi relevantna institucija. Rizik je mnogo , mnogo veći ako ništa ne učinimo, od rizika da sa ostatkom svijeta radimo na tome da se Saddam hussein razoruža, kazao jepredsjndik Bush.

U medjuvremenu je glavni inspektor za oružje Hans Blix kazao kako očekuje da Irak ispoštuje njegovu naredbu i započne uništavati svoje rakete Al Samoud 2, do subote. Gospodin Blix je naredbu inače Iraku dao pršle nedjelje, rekavši da te rakete prelaze dovozljnih 150 kilometara dometa. Irak će uskoro donijeti odluku o tome da li da ispoštuje naredbu, kazao je danas najviši savjetnik Saddama Husseina.

U medjuvremenu je Irak od Arapske Lige zatražio da summit planiran za 1. mart odgodi za dvije nedjelje kako bi se Bagdadu dalo više vremena da pokaže da saradjuje sa UN-ovim inspektorima za oružje. Izvori unutar Arapske Lige vjeruju, kako kažu, da je Irak ovo odlaganje zatražio predvidjajući da moguću rezoluciju kojom bi i Arapska Liga zatražila od Iraka da saradjuje sa inspektorima i uništi sva svoja oružja za masovna uništenja. Medjutim, kako stvari sada stoje, kažu organizatori, summit Arapske lige, kako je i planirano, počinje u subotu, 1. marta, u Sharm el-Sheikhu, u Egiptu.

XS
SM
MD
LG