Linkovi

Ponudili smo Turskoj financijski maksimum, 20/2/03 - 2003-02-20


Sjedinjene Države od NATO-a nisu zatražile da zvanično uzme učešća u bilo kakvoj mogućoj vojnoj akciji protiv Iraka. Administracija predsjednika Busha jasno je rekla da će pomoć tražiti pojedinačno od članica NATO-a, ali je na Savez izvršila pritisak da pomogne Turskoj. Jutros se generalni Tajnik NATO-a sastao s državnim sekretarom Colinom Powellom, kojeg su novinari upitali tom prilikom o zastoju dogovora s Turskom o korištenju turskih baza u mogućem napadu na IRAK

POWELL: Naše stajalište u vezi s pomoći koju možemo uputiti Turskoj je čvrsto. Možda i ima još nekih stvari o kojim a možemo govoriti, ali novčana ponuda je naš maksimum. Znam da je turska vlada trenutno u konsultacijama s Parlamentom, i ja očekujem da od njih dobijem glas već do kraja dana, kazao je državni sekretar.

Turski parlament je medjutim u medjuvremenu odgodio glasanje o davanju baza Amerikancima, najmanje do utorka. U izvještajima se navodi da Turska traži više od ponudjenih 20 milijardi dolara u kreditnim garancijama.

XS
SM
MD
LG