Linkovi

Manje etnčkih problema, više kriminala, 18/2/03 - 2003-02-18


Preliminarna analiza statističkih podataka kojima raspolaže policija u BiH pokazuje da je trenutna sigurnosna situacija u BiH stabilna te da je u određenoj mjeri unaprijeđena, saopćio je danas glasnogovornik Policijske misije EU Jan Oskar Solnes. On je na press-konferenciji u Sarajevu istaknuo kako uprkos toj činjenici, lokalna policija, uz pomoć EUPM-a, treba snažnije raditi na procesu unaprijeđenja vladavine zakona u cijeloj BiH i njenog dovođenja na evropski nivo.

Uvidom u statističke podatke može se zaključiti da je u prvom mjesecu ove godine reduciran broj kriminalnih incidenata u poređenju sa januarom prošle godine. Policijskim istragama utvrđeno da je veći broj napada i eksplozija rezultat kriminalnih aktivnosti, a ne etničkog nasilja.

EUPM napominje kako se incidenti, napadi, eksplozije i drugi kriminalni akti I dalje dešavaju u BiH, zbog čega je potrebno raditi na daljem unaprij eđenju sigurnosne situacije.

Kako je kazao Solnes, u prvih nekoliko nedjelja ove godine zabilježeno je 15 eksplozija u BiH, kao što su one u Sanskom Mostu, Zenici, Travniku, Sarajevu i Prijedoru. Mnogi od tih slučajeva se još istražuju, a istrage nekih tek trebaju biti okončane.

Od navedenih slučajeva, većina se odnose na kriminalne aktivnosti ili sporove, a samo dva slučaja se mogu klasificirati kao etničko nasilje, kazao je Solnes.

XS
SM
MD
LG