Linkovi

Morski lavovi u medju američkim specijalcima, 18/2/03 - 2003-02-18


19 godišnji morski lav,ili tuljan, po imenu Zakari, dio je najnovijeg rasporedjivanja američke mornarice u luci Manama, u Bahreinu. Zakari je član elitnog tima od 20 kalifornijskih morskih lavova, koji su trenirani da lociraju ronioce i eksploziv u lukama ili u blizini američkih brodova u Persijskom zaljevu, a u slučaju sukoba s Irakom. Zakari i njegov 18 godišnji radni partner, Alex, u Bahrein su stigli ovaj mjesec u pratnji svojih trenera i veterinara. Oficir pri jedinici specijalnih operacija, zapovjednik Jon Wood, objašnjava zašto američka mornarica ove životinje smatra tako vrijednim i velikom pomoći:

Jon Wood: Ove životinje imaju izuzetnu mogućnost da pronadju ili lociraju objekte u vodi koji se kreću. U tom slučaju, ako je nešto , dakle, u vodi što tamo ne pripada, a životinja je u patroli u tom trenutku , one na to ukažu.

Morski lavovi ili tuljani su trenirani da lociraju ronioce , ali i da im prikače odredjene uredjaje koji potom mornarima omogućuju da te osobe uhvate. Ovo je po prvi puta da su morski lavovi iz centra u San Dijegu , odvedeni u Zaljev. Njihov trener, Brenda Bryan, kaže da se odlično prilagodjavaju.

Brenda Bryan: Najčešće, kada se rasporedjuju negdje na teren, treba im malo više vremena da se osjećaju ugodno u tom novom području, jer ne znaju gdje su, ne poznaju zvukove, nove domorodačke životinje koje tu zateknu.

Iako u američkoj mornarici neće reći konkretno hoće li ove životinje biti korištene u slučaju rata s Irakom, zvaničnici kažu da njihova plemenita misija ipak neće biti ograničena samo na luku u Bahreinu.

XS
SM
MD
LG