Linkovi

U.S. Kongres: Francusko i njemačko ponašanje - neobranjivo!, 14/2/03 - 2003-02-14


Izvor njihove srdžbe bilo je ulaganje veta ovih zemalja u ponedjeljak na odluku NATO saveza da se pruži vojna pomoć Turskoj. Demoktratski zastupnik u američkom Kongresu iz Californie, Tom Lantos, kao i visoki zvaničnici Komiteta za međunarodne odnose, su samo neki od brojnih koji su istakli ulogu Sjedinjenih Država prilikom oslobađanja Evrope tokom Drugog svjetskog rata, optužujući neke članice NATO saveza za nezahvalnost.

Da nije bilo američkog vojnog učešća, Francuska, Njemačka i Belgija bi danas bile Sovjetske republike. -kazao je kongresmen Lantos, dodajući da je Francusko ponašanje vrijedno prezira.

Na pitanje o budućnosti NATO saveza nakon ulaganja veta u ponedjeljak, američki ministar odbrane, koji je odgovarao na pitanja Kongresmena, je odgovorio.

Rumsfeld:: Imam osjećaj da me stavljate u poziciju da branim Njemačku i Francusku.

Teško je odbraniti neobranjive, reagirao je senator Evan Bayh. Ranije ove sedmice su Njemačka i Francuska predložile da se u nastojanje da se izbjegne rat u Iraku privoli Bagdad da primi na hiljade vojnika UN-a kako bi se natjerali na razoružanje i snažnije sankcije. Projekat pod imenom Mirage je naišao na osudu američkog senatora , republikanca John-a Mc Caina.

McCain: Da li iko vjeruje da bi Sadam Husein shvatio implementaciju francusko-njemačkog plana, prikladno nazvanim Mirage, kao vjerodostojnu prijetnju?

Zastupnik u Kongresu Gary Ackerman , Demokrata iz New Yorka je upitao zastupnike u srijedu šta to treba uraditi sa Francuskom koja se drži politike potpunog protivljenja američkoj vojnoj intervenciji:

Ackerman: Nije li malo čudno to što većina nas misli da bi svi oni danas govorili njemački da nije bilo američke vojne intervencije. A to bi za njih bilo nesnosno poniženje jer znamo kako su oni osjetljivi na svoj jezik ,-dodao je Ackerman.

I sam američki državni sekretar Colin Powell je bio pokušan uvučen u nekoliko debata ove sedmice, premda je na pitanje da li će sukob u NATO savezu uskoro biti okončan kazao.

Powell: Ne mislim da je gotova stvar da NATO neće podržati Tursku.Mislim da ćemo pronaći rješenje.

XS
SM
MD
LG