Linkovi

Amerikanci zadovoljni potezom Palestinskog lidera, 14/2/03 - 2003-02-14


Palestinski lider Yaser Arafat je saopćio da je odlučio da imenuje palestinskog premijera, što je ključna stavka reformi koje zahtijevaju zvaničnici međunarodne zajendice od palestinske samouprave, u nastojanjima da se okonča nasilje između Palestinaca i Izraelaca. Gospodin Arafat je ovo objavio danas nakon sastanka sa diplomatima EU, UN-a i Rusije u njegovom sjedištu na Zapadnoj obali. Palestinski lider nije kazao ko bi mogao biti premijer u palestinskoj vlasti, kada će ovo imenovanje stupiti na snagu ili kakve će ovlasti imati osoba koja bude preuzela ovu poziciju.Gospodin Arafat je kazao sljedeće:

U svjetlu susreta sa članovima tzv Srednje istočnog Kvarteta i u svjetlu pisma koje sam poslao britanskom premijeru Tony-ju Blairu prije njegovog susreta sa predsjednikom Bushom , odlučio sam imenovati palestinskog premijera i iz tog razloga zahtijevam sazivanje parlamentarnog vijeća i centralnog vijeća kako bi dobio njihov pristanak da se poduzmu potrebni koraci u tom smislu.

Čuju se navodi se da je Arafat savjetovan da ovu poziciju ponudi sadašnjem ministru finansija Salam Fayadu. Palestinski pregovarač Saeb Erekat je kazao da ovaj potez odražava da palestinsko liderstvo želi nastaviti mirovne pregovore sa Izraelom. Izaslanik UN-a u kvartetu Terje Roed Larsen je kazao da su se i američki zvaničnici složili sa ovim posljednjim razvojem događaja, ali da nisu prisustvovali današnjem skupu, i dalje odbijajući da direktno surađuju sa Yaserom Arafatom.

XS
SM
MD
LG