Linkovi

Šešelj - učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, 14/2/03 - 2003-02-14


Optužnicu protiv Vojislava Šešelja je nedavno potpisala glavni tužitelj Tribunala, Carla del Ponte, a danas je, kako se navodi u zvaničnom saopštenju Haškog suda, na osnovu pratećeg dokaznog materijala, potvrdio korejski sudija Kwon.

Šešelj se tereti za učešće u sistematskim napadima na hrvatsko, bošnjačko i drugo nesrpsko civilno stanovništvo u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji, Bosni i Hercegovini i Vjvodini. Do septembra 1993., kada se politički razišao sa Slobodanom Miloševićem, Vojislav Šešelj je, prema četrnaest tačaka optužnice, bio jedan od učesnika u "zajedničkom zločinačkom poduhvatu", sa ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa većeg dijela Bosne i Hercegovine, trećine teritorije Hrvatske, kao i iz djelova Vojvodine.

Šešelj je učestvovao u regrutiranju, finansiranju, naoružavanju, opremanju i usmjeravanju dobrovoljaca povezanih sa Srpskom radikalnom strankom, poznatijih kao "Četnici" ili "Šešeljevci". Lično je, navod dalje optužnica, učestvovao u ratnoj propagandi, raspirivanju mržnje prema drugim etničkim grupama i podsticanju na zločine.

Lider srpskih radikala je optužen i da je učestvovao u planiranju i pripremi osvajanja gradova i sela, protjerivanju nesrpskog stanovništva iz Istočne i Zapadne Slavonije, kao i iz opština Zvornik i Bosanski Šamac u Bosni.

Odgovornost Vojislava Šešelja se kvalifikuje kao zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

XS
SM
MD
LG