Linkovi

Irak: Inspektori UN-a počeli uništavati pronađenu municiju. 12/2/03 - 2003-02-12


Tim eksperata UN-a za pitanje hemijskog oružja je danas obišao hemijsko postrojenje Al-Mutanna, 140 kilometara sjeverno od Bagdada, gdje je započeo uništavati deset atiljerijskih granata kalibra 155 mm i četiri plastična kontejnera napunjena iperitom. Očekuje se da će za njihovo uništenje trebati četiri do pet dana, a inspektori UNMOVIC-a će surađivti s iračkim timom na uništavanju materijala. Artiljerijske granate su trebale biti uništene još 1998, ali je plan zaustavljen kada su se inspektori UN-a povukli iz Iraka.

U međuvremenu, izaslanik Vatikana, kardinal Roger Etchegaray, francuz koji je već bio na brojnim delikatnim misijama, je danas, nakon susreta s iračkim potpredjsednikom Taha Yassen Ramadanom i zamjenikom premijera Tareqom Azizom, rekao da će se sastati i sa Sadamom Huseinom. Vatikan je jasno naglasio da će kardinal Etchegaray iračanima prenijeti poruku da trebaju u potpunosti surađivati s inspektorima UN-a. Papa Ivan Pavao drugi bi se trebao u petak sastati s Tareqom Azizom u Vatikanu, dok bi se sljedeće nedjelje trebao sastati i s generalnim sekretarom UN-a Kofijem Ananom.

U isto vrijeme, članovi međunarodne grupe koja se zalaže za mir Glasovi divljine su prosvjedovali ispred hidroelektrane al-Wathba u Bagdadu. Oni su nosili natpis na kojem je stajalo Bombardirati ovo mjesto je ratni zločin.

Američki vojnici iz prvog bataljona u Kuvajtu su danas nastavili vojne vježbe ispaljivanja vatre samo nekoliko kilometara od iračke granice, u pripremama za mogući napad na Irak. S hiljadama američkih vojnika koji su već stacionirani u Kuvajtu, i dodatnim brojem koji su krenuli ka Kuvajtu, ta zemlja će najvjerovatnije biti ključna lansirna zona za bilo kakvu američku invaziju ukoliko Bagdad ne udovolji zahtjevima Washigntona i dokaže da više ne posjeduje oružje za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG