Linkovi

Briga za one koji su ostali u svemiru, 5/2/03 - 2003-02-05


Ako američka shuttle flota ostane prizemljena tokom istrage, troje astronauta na svemirskoj stanici, koji bi se trebali vratiti kući u martu, neće ostati zatočeni. Oni se sada oslanjaju na jednu letjelicu za povratak na zemlju koja im je na raspolaganju: stješnjenu letjelicu Soyuz, dizajniranu još u vrijeme sovjetskog saveza. Ta, ili neka druga letjelica tipa Soyuz koju Rusija redovno šalje na svemirsku stanicu bi bila njihova jedina opcija. Amerikanci Don Pettit i Ken Bowersox, i Rus Nikolai Budarin, imaju dovoljno zraka, vode i hrane za nekoliko mjeseci. Jim Slade je savjetnik za pitanja istraživanja svemira za stanicu ABC.

Slade: Oni neće izgladnjeti, neće imati nikakav problem s kisikom. Ali kada je u pitanju nastavak izgradnje svemirske stanice, Soyuz to ne može raditi, to će ponovno morati raditi shuttleovi.

Soyuz je isuviše mali kako bi nastavio graditi stanicu. Ako se svi shuttlovi budu prizemljeni, i kada se posada stanice bezbjedno vrati kući, NASA bi mogla ne neko vrijeme zatvoriti stanicu. Ali bi se njeno stanje moglo pogoršati, ako bude nenaseljena duži period vremena.

Nakon eksplozije Challengera 1986, svi shuttlovi su prizemljeni gotovo tri godine, dok su NASA i vlada vršili istragu tehničkih problema i struktura menadžmenta. Još uvijek se ne zna koliko dugo će ovaj put shuttlovi biti prizemljeni. Zvaničnici ruske agencije za istraživanje svemira su izjavili da će morati modificirati svoj vlastiti program letova za dobavku zaliha, kako bi to nadomjestili.

XS
SM
MD
LG