Linkovi

Simbolična odšteta za pretrpljenu muku, 4/2/03 - 2003-02-04


Bivši član Predsjednistva BiH i aktuelni lider bh Republikanaca,Stjepan Kljuić, govorio je za Glas Amerike o odluci Medjunarodnog suda pravde u Hagu da potvrdi svoju nadleznost u tužbi BiH protiv Jugoslavije. Sa gospodinom Kljujićem razgovarao Adnan Rondić.

Kljuic: Mislim da je odluka sasvim u redu jer, ne može se formalno tretirati odsutstvo Jugoslavije iz medjunarodne zajednice, zato što je ona upravo zbog te agresije i bila isljučena iz UN-a. S druge strane mislim, da se, ukoliko želimo u budućnosti stvoriti novu platformu za korektne odnose, mora raščistiti to iz prošlosti i to je jedini civilizacijski način - da, dakle, Medjunarodni sud donese jedinu valjanu, zvaničnu odluku. Mislim da je odluka na pragu onoga što se dogodilo i nakon drugog svjetskog rata, kada je Njemačka morala platiti odštetu za ono što je uradila pojedinim zemljama. Medjutim, ja moram reći da sam frapiran odnosom prema toj tužbi, pojedinih funkcionera i visokih dužnosnika u BiH. ne postoji nikakva šansa da se stvori podloga za prijateljsku budućnost, ako se ne riješi ovo pitanje. I ovo se pitanje riješava na najcivilizovaniji način - instrumentima medjunarodnog suda koji će donijetu tu presudu. Ja se nadam da će ta presuda biti samo jedan dio male, moralne satisfakcije - a možda i materijalne - za one gradjane koji su pretrpjeli agresiju i genocid. Rekavši da smatra da bi gradjani BiH trebali financirati dio tužbe, jer je agresija nad njima i izvršena, gospodin Kljuić zaključuje:

Kljuić: Ne može se jedna politika koja je bila u službi agresije na cijeli Balkan, amnestirati samo time što će se na Tribunalu osuditi pojedinci. Svaka zemlja koja pristane na takvu politiku, sa svojim instrumentima: vojskom, policijom, medijima, javnošću - mora snositi posljedice. One su u ovom trenutku, kada se sve to sabere, vrlo male, čak simbolične, u odnosu na štetu koju smo mi doživjeli, i s obzirom na muke koje smo pretrpjeli. Prema tome, ja mislim da će to biti jedan normalan proces, kojim će se kazniti jedna politika , koja je imala apsolutnu plebiscitarnu podršku - dakle, nije Milošević bio jedan izrod, nego legalni predsjednik Jugoslavije koji je imao apsolutnu podršku na izborima, a opredjeljenje većine gradjana te zemlje u tom trenutku bilo je za takav rat.

XS
SM
MD
LG