Linkovi

Tužba za genocid se nastavlja procesuirati, 3/2/03 - 2003-02-03


Odbijanjem zahtjeva SR Jugoslavije za reviziju presude iz jula 1996. kojom je prvobitno ta nadležnost potvrdjena, stvoreni su pravni uvjeti za otvaranje rasprave o suštini spora, o tome da li je u Bosni i Hercegovini izvršen genocid i da li je za njega odgovorna Jugoslavija.

Spor je, prije skoro deset godina pokrenula Bosna, optužujući SRJ za kršenje Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Jugoslovenski zahtjev za reviziju zasnivao se na tvrdnji kako je SRJ 1. novembra 2000-te primljena u Ujedinjene narode, te da je tek nakon toga postala članica Statuta Medjunarodnog suda i Konvencije o genocidu.

Medjunarodni sud je, medjutim, presudio da prijem SRJ u UN 1. novembra 2000. nije nikakva "nova činjenica" koja bi mogla promijeniti odnos te zemlje prema statutu Medjunarodnog suda i Konvenciji o genocidu, posebno u razdoblju od 1992. do 2000.-te godine.

Nakon duge polemike oko nadležnosti suda, vrijeme je za pripremu rasprave o samom sporu izmedju dvije zemlje- očekuje se da će, nakon neophodnih priprema materijala i advokatskih timova, glavna rasprava početi krajem ove ili početkom naredne godine

XS
SM
MD
LG