Linkovi

Domaća pitanja ipak, prioritet, 29/1/03 - 2003-01-29


Bush: Naš prvi cilj je jasan- moramo dovesti ekonomiju u stanje tako brzoga rasta , da se svaki mušakarc i svaka žena, koji traže posao, mogu zaposliti...Nakon početka recesije, terorističkih napada, skandala velikih korporacija, i pada tržišta dionica, naša ekonomija se oporavlja - medjutim, ne dovoljno brzo, niti dovoljno uspješno. Nezaposlenost se povećava, i zato našoj zemlji treba mnogo više malih biznisa, novih kompanija kako bi se posao širio i povećavala ulaganja, mnogo više poslodavaca koji na firmu mogu staviti natpis : potrebni radnici! Poslovi se otvaraju kada ekonomija raste; ekonomija raste kada Amerikanci imaju više novca da potroše i da ulože; a najbolji, najpošteniji način da osiguramo da svaki Amerikanaca ima taj novac, jest da mu ga ne pojede porez, kao prvo i najvažnije!

Predsjednik je potom detaljno govorio o planu smanjenja poreza u periodu izmedju dvije hiljade 4-te i dvije hiljade 6-te godine, napomenuvši da su dosadašnje mjere njegove administracije dovele do toga da će 91 milijun Amerikanaca, kakoje naglasio, ove godine u prosjeku zadržati u džepu 1100. dolara više nego prethodne godine.

BUSH: Naš drugi cilj je visoko kvalitetno i prijemčivo zdravstveno osiguranje za sve Amerikance. Kao treći i četvrti cilj unutar ekonomskog plana, predsjednik je naglasio nužnost promoviranja neovisnosti Sjedinjenih Država o energiji iz drugih dijelova svijeta, što bi ujedno zaštitilo i američku prirodu, te potrebu da Amerikanci u većem broju budu volonteri i predaju se humanitarnom radu kada su u pitanju njihovi sugradjani čija je, rekao je gospodin Bush, ” nužda i potreba za milosredjem i pomoći veća ” nego kod drugih. Američki predsjednik se nadalje osvrnuo i na afrički kontinent gdje je skoro 30 miliona ljudi zaraženo virusom AIDS-a, ukljkučujući i 3 miliona djece ispod 15 godina. AIDS se može spriječiti,a cijena lijeka koji produžava živote pacijenata je smanjena sa 1200 dolara godišnje na 300 dolara. Od Kongresa tražim da posveti 15 milijardi dolara u sljedećih pet godina, uključujući i deset milijardi dolara svježeg novca - u borbu protiv AIDS-a na području Afrike i Kariba.-kazao je sinoć američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG