Linkovi

Sjeverokorejanac, ali sa zapadnom dušom, 29/1/03 - 2003-01-29


Noseći parole poput: Budi na oprezu, arogantna Ameriko! i Nećemo da gledamo film koji raspaljuje ratnu krizu u Koreji!, okupljeni demonstranti traže skidanje sa repertoara najnovijeg filma o Agentu 007, u kojem James Bond ponovo spašava svijet, ovaj put od jednog sjevernokorejskog oficira - megalomanijaka. Sjeverna Koreja, čiji je lider Kim Jong Il veliki ljubitelj filmova, a posebno Jamesa Bonda, zvanično je ovaj film osudila kao prljavi dokaz neprijateljskih američkih nakana prema njihovoj zemlji. Lider protesta u Seoulu, Min Kyeong Woo:

Američki holivudski filmovi uvijek kao glavnog negativca, odnosno zločinca imaju nekoga iz druge zemlje. Iz Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata, pa muslimane odmah nakon toga i sad su izabrali Sjevernokorejance.

Ovi protesti su dobrim dijelom urodili plodom i film je ranije povučen iz prikazivanja u 10 od ukupno 50 bioskopa u Seoulu. Ali, na drugoj strani je briga za profit i predstavnik kompanije 20 Century Fox u Seoulu nastoji da umiri strasti - pozivajući se na umjetnost.

JESSE LEE : Gledati na ovaj film sa političkog stanovišta predstavlja opterećenje i ometa uživanje u filmu.

U medjuvremenu, promovirajući ovaj film u Japanu, reditelj Lee Tamahori, nastoji da odbrani svoju viziju - objašnjavajući da je scenario za film napisan mnogo ranije nego što se otvorila ova aktuelna nuklearna kriza povlačenjem Sjeverne Koreje iz Sprazuma o nuklearnom ne-naoružavanju.

LEE : Treba upamtiti da je zločinac u mom filmu Sjevernokorejanac, ali da neki drugi Sjevernokorejanac nije zločinac sam po sebi. Ovaj zločinac iz filma je školovan na zapadu, voli brza kola, žene i ima sve ostale zapadne poroke... Osim toga, glas razuma u ovom filmu predstavlja njegov otac, koji je Sjevernokorejski general i koji tokom cijelog filma nastoji da svog sina uvjeri da će to što on radi izazvati haos - kaže reditelj Tamahori.

XS
SM
MD
LG