Linkovi

EU: Za Balkan - strategija ujedinjenja, 28/1/03. - 2003-01-28


Europski ministri su danas, uz pohvale grčko-italijanskom programu aktivnosti Ministarskog vijeća za Zapadni Balkan, listom navodili šta su, po njima, ključni preduvjeti približavanja zemalja tog regiona Uniji. To su: sigurnost, ili bolje, ucinkovitija borba protiv organiziranog kriminala, trgovine drogom, ljudima, oružjem, suzbijanje korupcije i ispunjavanje medjunarodnih obaveza zemalja regiona, posebice kad je riječ o suradnji sa Haškim sudom.

"Želimo pokazati Zapadnom Balkanu daje Europa i njihov dom i da priključenje Uniji nije nedostižan cilj", naglašava predsjednik Europske komisije, Romano Prodi, koji, poput ostalih učesnika u raspravi, tvrdi da ojačan stabilizacijski i asocijacijski proces ostaje najvažniji okvir integriranja regiona u europsku asocijaciju država.

Medjutim, ne prije nego što se steknu uvjeti i isposstuju europski standardi. "Nema besplatnih niti jeftinih karata za članstvo", dodaje danski predstavnik na današnjem skupu.

Sa svoje strane, predsjednik Europske komisije, Ilustrirajući integracijske napore u regionu, ističe kako će Hrvatska narednog mjeseca predati zvanični zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, što smatra "izuzetno važnim primjerom regiji".

Od Beograda predsjednik Europske komisije očekuje zaključenje posla oko Ustavne povelje: "Čeka sa sada da parlamenti završe svoj dio posla na zakljucenju ustavnog okvira", kaže Romano Prodi.

Kada je o Bosni riječ, Prodi se nada da će se uskoro formirati državna vlast koja će u uniji naći "političkog sugovornika". "To, medjutim, još nije slučaj", kaže predsjednik Europske komisije, naglašavajući da je zemlja napravila nekoliko važnih koraka naprijed, posebno u oblasti poreza i carina.

Visoki predstavnik, Javier Solana, smatra da je ova godina "veoma važna za Balkan". "Umjesto izlazne, primjenićemo strategiju ujedinjenja", najavljuje on, podsjećajući da je Europa već otpočela policijsku misiju u Bosni, uskoro će započeti sigurnosni angažman u Makedoniji, a u izgledu je i vojna misija koja bi naslijedila medjunarodne snage SFOR.

Predstavnik Velike Britanije kaže da je nužno objasniti balkanskim prijateljima da "put u Europu vodi preko Haga", naglašavajući da jedan od neizostavnih uvjeta prijema zemalja regiona u Europsku uniju mora biti dosljedna borba protiv organiziranog kriminala. "O kakvom je problemu riječ, ilustrira i podatak da cak 70 procenata prostitucije u Londonu kontroliraju Albanci", kaže Dennis McShane, britanski ministar za Europu.

XS
SM
MD
LG