Linkovi

Najodgovorniji je general Janvier! 27/1/03 - 2003-01-27


Prema nalazima istrage komisije holandskog parlamenta o Srebrenici, najveća odgovornost za propust da se, jula 1995. u Srebrenici, spriječi masakr, leži na tadašnjem zapovjedniku UNPROFOR-a, francuskom generalu Janvieru.

Pored njega, odgovornost za propust da se spriječi masakr više od sedam hiljada muškaraca i deportacija oko 25.000 žena i djece, snose holandski vojni vrh koji je od civilnih vlasti sakrivao informacije o tome šta se dogadja u Srebrenici, zatim komanda Holandskog baaljona u Potočarima koja je pogrešno procjenila razvoj situacije, te nije na vrijeme obavjestila komandu UN o zbivanjima nakon ulaska srpskih snaga. na vrhu liste "medjunarodnih činilaca", odgovornih za tragične propuste, je pomenuti zapovjednik medjunarodnih snaga, koji je odbio da Holandjanima pruži vazdušnu podršku, iako su se stekli svi uvjeti za zračno djelovanje. Poput izvještaja holandskog instituta za ratnu dokumentaciju, nakon kojeg je uslijedila ostavka vlade u Hagu, parlamentarni izvještaj naglašava da su Holandjani u Srebrenicu upućeni nedovoljno opremljeni i obučeni i sa nejasnim mandatom.

Holandske vlasti imaju svoj dio odgovornosti- vlada je morala biti svjesna rizika kojem je bataljon izložen u Srebrenici, ocjenjuje komisija i navodi da je koordinacija izmedju ministarstava odbrane i spoljnih poslova bila "nedostatna".

Medjutim, po Holandjanima, ključnu odgovornost za počinjene zločine snose "pojedinci iz vojnog i političkog rukovodstva bosanskih Srba" te se, s tim u vezi, od vlade traži da snažnije insistira na hapšenju Karadžića i Mladića i njihovom što skorijem suočavanju sa haškim sudijama.

XS
SM
MD
LG