Linkovi

Ostale rakcije na izvještaj inspektora UN-a. 27/1/03 - 2003-01-27


Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je danas rekao da očekuje da Vijeće sigurnosti inspektorima za naoružanje, kako je rekao, da razumno vrijeme da završe svoj rad. Diplomati u UN-u su naznačili da će inspektori imati novi izvještaj 14 februara.

Više vremena za inspektore zatražila je i EU, prije nego Vijeće sigurnosti razmotri vojnu akciju protiv Bagdada. Predstavnici EU su, takodjer, od Iraka zatražili da inspektorima da potpune informacije o svom programu oružja. Ja vjerujem da je naš današnji zaključak, solidna osnova za konstruktivan i kreativan rad i koncentrirane napore na putu prema našim ciljevima: punom razoružanju, totalnoj suradnji Iraka, mirnom rješenju procesa UN-a, što je moguće ukoliko se suradjuje sa rezoluciojom UN-a, rekao je grčki ministar vanjskih poslova George Papandreu, čija je zemlja trenutno na čelu rotirajućeg predsjedništva evropske 15-torice.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw kaže da izvještaj inspektora UN-a pokazuje da je Saddam Hussein inspekciju oružja pretvorio u šaradu. Govoreći u Briselu, gospodin Straw je rekao da Irak suradjuje sa inspektorima u procesu, ali ne u sadržaju.

Zamjenik Ruskog ministra vanjskih poslova Yuri Fedotov kaže da bi inspektori trebali nastaviti potragu za oružjem u Iraku. Ruske agencije vijesti citiraju gospodina Fedotova da izvještaji inspektora ne stvaraju osnovu za novu rezoluciju UN-a o Iraku.

Irački ambasador u UN-u Mohammed Aldouri je rekao da je Irak u potpunosti suradjivao sa svim obavezama koje proističu iz rezolucije Vijeća sigurnosti, 1441. Ta rezolucija zahtijeva od Iraka suradnju sa inspektorima i odustajanje od sveg oružja za masovna razaranja ili će se suočiti sa ozbiljnim posljedicama. Gospodin Aldouri je danas rekao reporterima da se njegova zemlja izmedju 1991 i 1998 razoružala više nego i jedna druga zemlja na svijetu. On je rekao da je Irak pružio punu suradnju inspektorima i da je UN-u dostavio sve izvještaje o svom programu naoružanja.

XS
SM
MD
LG