Linkovi

Turski zvaničnici kažu da njihova vlada ima sve razloge da strahuje od rata.  27/1/03 - 2003-01-27


Turski zvaničnici kažu da njihova vlada ima sve razloge da strahuje od rata. Vojna konfrontacija sa Irakom bi uzdrmala ionako slabašnu ekonomiju njihove zemlje, te uzburkati nemire unutar kurdske manjine koja živi sa obje strane iračko-turske granice.Oni, medjutim, takodje naglašavaju da su Sjedinjene Države za Tursku veoma važan saveznik već više od 50 godina, te dodaju da znaju da je Washington odlučan da povede vojnu akciju, ako Irak ne bude moguće privoliti da se sam razoruža. Premda Turska očajnički nastoji da spriječi rat, za tu je zemlju veoma važno da bude na pravoj strani - ukoliko do rata ipak dodje.Šta će, dakle, Turska sada da poduzme? Da li će Sjedinjenim Državama dozvoliti da koriste njenu teritoriju za pokretanje napada na Irak ili će nastaviti da traži neko diplomatsko rješenje. Murat Yetkin, politički analitičar lista Radikal, kaže da Turska paralelno igra na dva kolosijeka.

YETKIN ACT: Jedan pravac je nastojanje da se do kraja dovedu sve diplomatske mogućnosti kako bi se izbjegao sukob i kriza okončala bez potrebe za vojnom opcijom, a na drugoj strani, pregovara se i planira sa vojskom Sjedinjenih Država - kako bi Turska bila spremna kad nastupi odlučni trenutak.

Premijer Abdullah Gul naglasak stavlja na diplomatski pristup, putujući u nekoliko arapskih zemalja i u Iran, kao i putem netom završenog skupa ministara vanjskih poslova muslimanskih zemalja regiona, održanog u Ankari. U isto vrijeme, vlada je odobrila turskoj vojsci da započne razgovore s američkim kolegama, o korištenju baza i objekata u slučaju rata. Ilnur Čevik , urednik Turkish Daily Newspaper, novina na engleskom jeziku, kaže da je razlog tome jasan, s obzirom na gomilanje američkih snaga u Zaljevu.

Turska se počinje miriti s činjenicom da će Sjedinjene Države napasti Irak. Turska jednostavno misli da je učinila sve što je mogla - razgovarala sa arapskim zemljama, potom s Iranom, i onda ih još sve zajedno dovela za stol na summit u Ankari, i objavila zajedničku deklaraciju. Medjutim, bez obzira na sve to, američke trupe su na putu u Zaljev.

U nastojanju da se održi retorika mira turske vlade, ministar vanjskih poslova Yasar Yakis je kazao da omogućavanje američkim trupama da djeluju s turskog tla, stavlja dodatni pritisak na Saddama Husseina kako bi suradjivao s inspektorima UN-a. Medjutim, naglašuje ugledni turski kolumnista Murat Yetkin, još uvijek nema čvrstog dogovora o korištenju turskih baza i drugih objekata. .. Turski premijer Gul je rekao američkom državnom sekretaru Colinu Powellu na skupu koji se održava u Davosu, Švicarska, da turski zakonodavci u Parlamentu moraju biti uvjereni u to da svijet podržava korištenje sile protiv Iraka, i da ih većina želi da Vijeće Sigurnsoti Un-a ima zadnju riječ. .. Turska vlada nastavlja insistirati na tome da je potrebna još jedna rezolucija UN-a prije nego bi Ankara podržala odluku o vojnoj akciji. Što se tiče same vlade , Partija Pravde i Razvoja premijera Gula većinska u Parlamentu u stvari ima islamske korijene i postoje nagovještaji toga da je duboko podijeljena oko rata protiv islamske zemlje. Kako će, stoga gospodin Gul i njegovi pomoćnici , prodati ideju da Turska treba sudjelovati u ratu protiv Iraka? Profesor sa univerziteta u Ankari kaže da to neće biti teško:

Kao prvo - reći će: nismo se mogli oduprijeti Amerikancima; potom: moramo i mi sudjelovati u odlučivanju o post-saddamovskoj vladi, jer će , u suprotnom, ona biti veća prijetnja nego sam rat. Post-ratni kaos u Iraku veća je prijetnja Turskoj nego trenutno stanje. I tako , narod će to kupiti.

Privatno, turski zvaničnici kažu da će njihova zemlja biti povrijedjena na odredjeni način, sudjelovala u ratu ili ne, ali dodaju da će šteta biti mnogo veća ako bude samo promatrač, a ne aktivni sudionik.

XS
SM
MD
LG