Linkovi

Američke reakcije na izvještaj inspektora UN-a. 27/1/03 - 2003-01-27


Rekacije na izvještaj šefova inspektorskih timova UN-a usljedile su odmah u sjedištu UN-a u New Yorku, gdje je medju prvima regairao američki ambasador u UN-u, dok je u Washingotnu izvještaj o 60-to dnevnom radu inspektora komentirao glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

U podnesenim izvještajima, rekao je danas američki ambasador u UN-u, John Negroponte nema ništa što bi Sjedinjenim Državma dalo nadu da će Irak suradjivati sa rezolucijom UN-a o razoružanju. Ambasador Negroponte je rekao da Irak ima cijelu državnu aparturu da blokira rad inspektora.

Glasnogovornik Bijele kuće, Ari Fleischer kaže da izvještaj Šefa inspektorskog tima UN-a, Hansa Blixa pokazuje da Irak nije prijavio sve svoje kemijsko i biološko oružje, koje su inspektori našli prije nego su napustili Irak 1998. Hans Blix je dao izvještaj koji je zastrašujuće podsjećanje da je UNSCOM našao kemijsko i biološko oružje 1990-tih i prema onome što je jutros rečeno u UN-u, niko ne zna gdje je to oružje, rekao je gospodin Fleischer. Podsjećajući da su inspektori do sada našli 12 praznih bojevih glava, glasnogovornik Bijele kuće je rekao da bi im, tim tempom, trebalo 300 godina da nadju sve iračko oružje. Na zahtijev da se više vremena omogući inspektorima UN-a u Iraku, Ari Fleischer je rekao da predsjednik Bush još nije utvrdio vrijeme za UN, ali vjeruje da vrijeme za Irak ističe. Dok neki saveznici Sjedinjenih Država kažu da bi bilo kakva upotreba sile protiv Iraka trebala biti predhodno odobrena od Vijeća sigurnosti UN-a, predsjednik Bush kaže da će se konsultirati sa UN-om, ali će voditi vlastitu koalciju protiv Iraka ukoliko zaključi da UN ne radi dovoljno.

Državni sekretar Colin Powell je rekao da se vrijeme za razoružanje Iraku brzo približava svom kraju. Gospodin Powell kaže da potezi, prazne tvrdnje i deklaracije nisu ono na što poziva Rezolucija za razoružanje, 1441 Vijeća sigurnosti. Colin Powell je rekao da je sada vrijeme za Vijeće sigurnosti da stane iza Rezolucije 1441 i odpočne odmjeravati opcije za razoružanje Iraka. Državni sekretar je naglasio da će se predsjednik Bush konsultirati sa ostalim svjetskim liderima prije nogo odluči svoj sljedeći potez.

Lider demokrata u Senatu Tom Daschle je danas uputio izazov predjsedniku Bushu da svijetu pokaže dokaz da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje i objasni svoj jedinstven fokus na Irak u vrijeme kada je zemlja započela globalni rat protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG