Linkovi

U Istanbulu 6 srednje-istočnih zemalja traže puteve izbjegavanja rata u Iraku, 23/1/03 - 2003-01-23


Irak je zatražio od Turske da odbije zahtjeve Washingtona za vojnom podrškom u slučaju napada, istodobno dok se u Istanbulu održava susret 6 srednje-istočnih zemalja kako bi razgovarali o načinima izbjegavanja rata. Jordanski ministar vanjskih poslova Nerwan Mausher je danas tom prilikom rekao: Ne radi se o tome da nas Sjedinjene Države malteretiraju i prisiljavaju; najvažniji cilj skupa je pokušati da se izbjegne rat i to je ono što mi radimo. Ne radi se o iznošenju mišljenja i zauzimanju stavova. Radi se o pokušajima da se izbjegne rat. I mi vjerujemo da je jednini način da se se rat izbjegne to da se Irak potpuno i bezuslovno povinuje, a ako to ne želi, svi se plašimo najgoreg.

Evo i kratke izjave turskog ministra vanjskih poslova Yasara Yakisa: Mi ovo smatrano unutarnjim problemom. Turska ne planira prihvatiti Sadama Huseina kao izgnanika, to nam nije u planu.

Arapski lideri su također zabrinuti da bi rat mogao unazaditi krhku ekonomiju regiona i izazvati nestabilnost u njihovim zemljama gdje se narod većinom protivi ratu protiv Iraka. U medjuvremenu se glavni zapovjednik britanske vojske, admiral Sir Michael Boyce, u Ankari sastao s Turskim zvaničnicima. Njega je dočekao njegov turski kolega general Hilmi Ozkok, a predvidjeno je da Admiral Boyce posjeti zračnu bazu za savezničke avione, Incirlik, na jugu Turske. Posjeta britanskog vojnog zapovjednika Turskoj dolazi samo 4 dana nakon što je u Ankari boravio general Richard Myers, načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, kada se razgovaralo o korištenju turskih baza u slučaju rata s Irakom. S druge strane, grupa anti-ratnih aktivista započela je putovanje tzv Vozom Mira, iz Istanbula, ka Adani na jugu, gdje se nalazi baza Incirlik. Odlazimo u Adanu da kažemo NE ratu kao branitelji ljudskih prava; zato odlazimo u Inčirlik, odakle avioni nose bombe koje će donijeti strahote ljudskim bićima. Apsolutno ne želimo američke baze tu, i želimo reći da je 90 posto svijeta protiv tog rata, kazao je vodja prosvjeda i predsjednik istanbulskog odjeljka Turskog udruženja za ljudska prava, Kamber Ocak.

XS
SM
MD
LG