Linkovi

Korak bez presedana u UN-u, 23/1/03. - 2003-01-23


Glasnogovornik State Departmenta, Richard Boucher, je nazvao potpuno nesavjesnim to što su druge zemlje podržale teškog kršitelja ljudskih prava, kakva je Lybia, tako što su je izabrale na čelo tijela UN-a koje se bavi poštivanjem ljudskih prava:

RICHARD BOUCHER : Kao što znate, tajnim glasanjem je 20 januara izabrana Libija. 33 zemlje unutar UN-a glasale su za to da Libija bude na čelu Komisije za poštivanje ljudskih prava, tri zemlje su se usprotivile, a 17 ih je bilo uzdržano....Sjedinjene države su poduzele korak bez presedana da pozivu na formalno glasanje, i tom prilikom glasale protiv Libije. Po našem mišljenju, po prvi puta je jedan neprihvatljiv kandidat bi sučeljen s protivljenjem, a od zemalja - članica je zatraženo da se sučelje s odgovornošću koju imaju. Uputio bih vas na saopćenje ambasadora Moley-a od ponedjeljka - on je rekao: poduzeli smo sve da osiguramo da se obavi formalno glasanje, kako bismo mogli jasno pokazati naše protivljenje izboru Libije. Poziv na formalno glasanje je historijski potez, bez presedana, ali ne možemo se ponašati kao da se ništa ne dogadja, dok se radi o najprominentnijem medjunarodnom tijelu za ljudska prava.

Šta ćemo dalje - nastavit ćemo zahtijevati od članova Komisije da prihvate svoju odgovornost.Apsolutno smo razočarani da će Libija preuzeti čelništvo te Komisije, i mislim da smo jasno rekli da niti Libija, ali niti ijedan druga zemlja, više neće dobijati automatsko odobrenje svijeta.

Članovi tog tijela, članovi Komisije UN-a za ljudska prava, moraju ispitati svoju ulogu, svoju savjest, i moraju učiniti nešto da se osigura da ta Komisija bude efikasna. Nastavit ćemo pozivati članove Komisije da zaista i ispunjavaju ulogu Komisije - zaključio je glasnogovornik State Departmenta, Richard Boucher.

XS
SM
MD
LG