Linkovi

Jacques Chirac: Francuska i Njemačka imaju isto stajalište...22/1/03 - 2003-01-22


80-ti francusko-njemački samit je započeo susretom između francuskog predsejdika Jacquesa Chiraca i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera danas u Parizu. Susret je označio početak dana posvećenog obilježavanju 40-te godišnjice potpisivanja jelisejskog sporazuma, 22 januara 1963, u okviru kojeg su dvije zemlje, okončavši dugogodišnje rivalstvo, zajedno ušli u pomirenje i tijesnu suradnju ka podržavanju i nastavku izgradnje evropskog društva. Govoreći tom prilikom o iračkoj krizi, gospodin Chirac je naglasio.

Njemačka i Francuska imaju isto stajalište o krizi, i ono se uglavnom zasniva na dva stava: prvo je to da bilo koja odluka pripada samo Vijeću sigurnosti UN-a, nakon što se čuje izvještaj inspektora za oružje, u skladu s rezolucijama koje je odobrilo. Drugo, za nas je rat uvijek priznanje neuspjeha i najgore od svih rješenja. Sve bi se trebalo učiniti kako bi se izbjegao rat, izjavio je francuski predjsednik. On međutim nije rekao da li će, ako se rezolucija o napadanju Iraka predstavi Vijeću sigurnosti, Francuska glasati isto kao i Njemačka.

Gerhard Schroeder, je na istoj konferenciji za novinare dodao: Vjerujem da će naši sporazumi imati utjecaja na međunarodnu, kao i na evropsku politiku, i to što u ova teška vremena prolazimo zajedno je čak još važnije. To je razlog zbog kojeg se mi na međunarodnom nivou u velikoj mjeri slažemo o svakom koraku ka pronalaženju mirnog rješenja, i to je zasnovano na našim zajedničkim gledištima, zajedničkim političkim stajalištima i zajedničkim ciljevima koje podržavamo po raznim međunarodnim pitanjima, rekao je kancelar Schroeder.

XS
SM
MD
LG