Linkovi

Irak ne suradjuje sa inspektorima UN-a. 22/1/03 - 2003-01-22


Sjedinjene Države su odbacile pozive da se inspektorima UN-a u Iraku da više vremena kako bi pronašli oružja za masovna razaranja. Britanija otvoreno podržava stajalište Sjedinjenih Država da Irak ne suradjuje sa inspektorima UN-a. Obje zemlje nastavljaju dopremati nove vojne snage u region Perzijskog zaliva za mogući rat sa Irakom. Predsjednik Bush je u svom današnjem govoru u St. Louisu upozorio iračke vojne lidere da će biti optuženi za ratni zločin ukoliko oružja za masovna uništavanja budu koristili protiv američkih snaga.

Šef inspektorskog tima UN-a Hans Blix kaže da Irak ne suradjuje aktivno u izlaganju detalja o svom programu oružja. Gospodin Blix koji se danas vratio u sjedište UN-a u New Yorku nakon dvodnevne posjete Bagdadu, kaže da je Irak dao neke zadovoljavajuće odgovore inspektorima UN-a, ali još uvijek nije udovoljio, kako je to nazvao, pro-aktivnom kooperacijom. Šef inspektorskog tima kaže da još uvijek čeka da Irak popuni praznine u svojoj Deklaraciji o naoružanju koju je prošlog mjeseca dostavio Vijeću sigurnosti UN-a. Danas su, inače inspektori UN-a nasatavili svoj rad u Iraku, posjetom Univerzitetu u Basri, Tehnološkom institutu u Bagdadu, te pregledom dva raketna objekta, takodjer u Bagdadu. Irački muslimanski klerici su izjavili da su ove sedmice inspektori pretražili njihovu džamiju u Bagdadu, rekavši da tamo nije bilo nikakvih tragova oružja za masovna razaranja, te da su u džamiji bile samo kopije Korana.

U medjuvremenu Irak kaže da je oborio američki avion bez posade, koji je u zračni prostor Iraka ušao iz pravca Kuwaita. Irački zvaničnici kažu da je njihova protu-zračna odbrana oborila, kako su rekli, američki obavještajni avion, koji je narušio irački medjunarodni zračni prostor. Sjedinjene Države su odbacile tvrdnje Iraka.

XS
SM
MD
LG